NASLOVNICAŽUPANIJA

Četiri priče o uspjehu uz pomoć Poduzetničkog inkubatora VPŽ: Dronom otkrivaju zaražene vinograde, savjetuju tvrtke za izradu robota…

Jedan je zbog ljubavi potegnuo iz Indije u Hrvatsku. Drugi je hrvatski rekorder po broju postignutih koševa na jednoj utakmici. Zabio ih je 178, no kako je bio maloljetan, nije se upisao u Guinnessovu knjigu rekorda. Treći kaže kako mu je posao u vrijeme koronavirusa “eksplodirao”. Četvrti je bio prvi mladi Hrvat koji je predstavljao Hrvatsku u Skupštini UN-a 2005. Peti dvojac je pionir “letača dronova”, oni lete “od stoljeća sedmog” iznad hrvatskih polja prikupljajući znanstvene podatke. Sve njih ujedinila je jedna stvar. Svi oni su stanovnici Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije, koji je prvo zaživio u Virovitici, a potom prije godinu i pol dana u Slatini, Orahovici i Pitomači. Izuzev nekoliko slobodnih mjesta u Orahovici, svi ostali su – puni i na mjesto u njima se čeka.

Ovo su četiri priče o različitim poduzetnim ljudima kojima je Virovitičko-podravska županija “dala vjetar u leđa” jer ih je u poduzetničkim inkubatorima dočekala spremna infrastruktura, uredi, savjetodavna podrška, sve ono za čime čezne svaki poduzetnik početnik. I naravno, besplatan smještaj.

– U Virovitici je 2013. godine putem europskih pretpristupnih fondova izgrađen Poduzetnički inkubator i u samo nekoliko mjeseci bio je sto posto popunjen. Europskim i županijskim sredstvima, uz potporu gradova Slatine i Orahovice te općine Pitomača,  krenuli smo nakon toga u izgradnju poduzetničkih inkubatora u Slatini, Orahovici i Pitomači. Cilj je bio, a vidimo da je i postignut, pružiti mladim poduzetnicima da imaju punu potporu Županije kako bi se maksimalno razvijali i imali taj potreban “vjetar u leđa”, kako bi postali veliki i jaki poduzetnici na tržištu, a oni koji tek počinju da dobiju potporu kako bi što lakše pronašli svoje mjesto pod suncem – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Oni su hrvatsko-indijski dvojac. Marin Ferenčević je košarkaš s početka priče koji je u dresu Virovitice 2005. godine u službenoj utakmici Graminei zabio 178 koševa. Njegov partner je Indijac Viraj Chandrakant Bhammar. Njega je u Viroviticu dovela ljubav prema zaručnici Martini, njegovoj ženi života koja se bavi fitnessom i priprema zdravu hranu bez glutena i sličnih stvari. Kako je Viraj imao američke prijatelje koje je upoznao dok je bio chef restorana, stupio je u kontakt s njima i uz Marina osnovao prvu podružnicu Bioceleratora u Europi. S čime se bave?

– Američki je to proizvod koji je razvijen prije osam godina. Zastupljen je u Americi, Australiji, Japanu i Brazilu, a mi smo mu otvorili vrata u Europi. Riječ je o nanotehnologiji na bazi vode koja se, ovisno za koju je namjenu, može koristiti za tov stoke, ali i za pročišćavanje otpadnih voda, ovisno što mu je namjena. Recimo, Biocelerator BC-500 je rješenje za otpadne vode jer uklanja miris, mulj, ulje i masti, povećava performanse sustava i lako se nanosi – sve bez ikakvih kemikalija. Ispitali smo ga i u Ruđeru Boškoviću i u Andriji Štamparu. Potpuno je siguran i za okolinu i za živi svijet. Istodobno Biocelerator AQ-700 koristi se za uzgoj riba, a Biocelerator AQ-LFT-a za prijevoz žive ribe, čime se povećava njeno preživljavanje u transportu vitalnost – naglašava Marin Ferenčević.

Viraj je zadovoljan Hrvatskom, obožava njene prirode ljepote i more, ali i hranu. Za Hrvate smatra da su izrazito prijateljski narod. Pomalo uči hrvatski kako bi s budućom suprugom mogao češće razgovarati na hrvatskom jeziku, posebno kada dođe dan kada bude trebao pred matičarem reći “da”.

– Ovaj proizvod je u potpunosti ekološki na bazi vode te ne sadrži strane bakterije, enzime i kemikalije. Radi se o proizvodu nove generacije koji ima široku primjenu. Također pokazao je izvrsne rezultate u svim granama poljoprivrede u obliku većih prinosa – naglašava Viraj.

Lynx digital je obrt koji se bavi poslovima unutar informatičke djelatnosti. Smješten je u inkubatoru u Orahovici. Potpisuje ga Renato Šafranko i njegova kćerka Silvija koja je trenutno u Poljskoj. Renato je “veteran weba”. Internetske stranice je izrađivao još u “prošlom stoljeću”, a danas pak izrađuju web stranice i aplikacije uglavnom u turističkom sektoru, za hrvatska i strana tržišta.

– Mi kontinuirano pratimo trendove u sektoru turizma. Uglavnom radimo s inozemnim klijentima, a upravo smo završili internetsku stranicu za jednu našu inozemnu klijenticu koja se bavi jogom lica. Nažalost, kao i u drugim sredinama, teško nalazimo IT kadrove jer posla ima jako puno, a njih malo. U vrijeme koronavirusa posao nam je „eksplodirao“, gotovo se trostruko povećao – ističe Renato, koji je zadovoljan uvjetima u Poduzetničkom inkubatoru Orahovica u kojem čak provodi i informatičke radionice za web programiranje.

Matej Peretin je prije 16 godina bio prvi mladi Hrvat koji je predstavljao Hrvatsku na 60. Općoj skupštini UN-a u New Yorku. I danas, kao i tada, voli matematiku. U međuvremenu je završio Građevinski fakultet, okušao se na televiziji spravljajući jela u emisiji „Kuhan i pečen“, radio je u nekoliko tvrtki, a 21. studenoga prošle godine osnovao je Bombus.

– Bavim se građevinom i savjetovanjima, no u budućnosti se želim baviti kružnom ekonomijom i održivim razvojem pa sam krenuo na specijalistički iz eko inženjerstva – gotovo u dahu kaže Matej.

On je svoju tvrtku smjestio u gradu iz kojeg dolazi – Slatinu, ali to mu ne predstavlja problem da se zbog posla virtualno ili fizičke otisne, primjerice, prema Zadru gdje je savjetovao jednu tvrtku za izradu robota koji bi, između ostalog, čistio hrvatsko podmorje.

– To je projekt za koji očekujemo rezultate prolaska. Jedna tvrtka ga radi s partnerima iz Latvije, Grčke, Malte, Italije te Sveučilišta u Zadru. Ako projekt prođe, nitko sretniji od mene. Kako mi je u Slatini? Odlično. Uz potporu HZZ-a otvorio sam tvrtku, a djelatnici Poduzetničkog inkubatora su nam uvijek na raspolaganju. Kada ste mladi poduzetnik, kada tek krećete u poduzetničku avanturu, treba vam tako nešto kao što mi imamo u Slatini – dodaje Matej.

Njima je „letenje u krvi“. I Goran Tkalčec i Mario Kovač su „veterani letenja“. ABC precision je nova tvrtka koja se smjestila u „pitomačkom poduzetničkom inkubatoru“, ali je i sestrinska tvrtka ABC consultinga, s kojim lete od 2014.

– Snimamo poljoprivredne, ali i ostale površina bespilotnom letjelicom te pritom izrađujemo projekt u GIS alatima za daljnja planiranja u poljoprivredi i komunalno-gospodarskom. Nakon snimanja terena bespilotnim letjelicama izrađujemo analitička rješenja. Našim dronovima možemo vidjeti koliko je i gdje su zapušteni kanali, koliko i gdje ima drvne mase, u kakvom su stanju nerazvrstane ceste, gdje postaviti fotonaponske ćelije, koji su vinogradi zaraženi „zlatnom žuticom“… Dnevno možemo snimiti i analizirati 1500 hektara. To je fizički, hodanjem, gotovo nemoguće. Od Zagreba prema Osijeku nitko se ne bavi ovime na ovoj razini kao mi – upoznaje nas Mario Kovač.

Puno su radili s Vukovarsko-srijemskom županijom, nagledavši se mnoštvo vinograda na tom području, ali i katastarskih čestica.

– Katastarski smo obavili nadzor vinograda Vukovarsko-srijemske županije uz pomoć Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka. I inače najviše surađujemo s Vukovarsko-srijemskom županijom. Potpuno smo je snimili. Snimamo i stvarno stanje poljoprivrednog zemljišta, koliko se i gdje ono koristi, gdje ima površina koja se uopće ne koriste. Primjerice, kod jedne jedinice lokalne samouprave “pronašli smo” 800 hektara zapuštenog zemljišta. Nažalost u Hrvatskoj ima puno poljoprivrednog zemljišta koje nije u funkciji i zato smo mi ovdje. Katastarski smo snimili i aršanjske vinograde na području općine Pitomače, tražeći zarazu „zlatnom žuticom“ kako bi se ona suzbila prije nego se počne dalje širiti – kazao nam je Mario Kovač.

Zadovoljan je i Josip Hetrih, zamjenik direktorice Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije.

– Nakon lockdowna došlo je do porasta broja novoosnovanih poduzeća, a u toj priči Poduzetnički inkubator VPŽ odigrao je važnu ulogu u oporavku i razvoju gospodarstva – naglasio je Josip Hetrih, dodajući kako Poduzetnički inkubator ne nudi samo uslugu najma prostora, nego i kompletnu uslugu poslovnog savjetovanja poduzetnika, usluge edukacije – od vođenja poslovanja, marketinga do računovodstva i financija… Informiraju ih također o svim natječajima koje za poduzetnike raspisuju jedinice lokalne samouprave, ministarstva ili Europska unija i besplatno rade pripremu projekata i poslovnih planova.
(www.glas.hr/Foto: K. Toplak, M. Peretin, Ž. Đaković Leš)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button