DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

U Četekovcu održana 26. komemoracija za 24 nevine žrtve Četekovca, Balinaca i Čojluga

Na mjesnom groblju u Četekovcu, održana je 26. komemoracija za 24 žrtve Četekovca, Balinaca i Čojluga. Bilo je to sjećanje na jednu od najvećih tragedija u Domovinskom ratu. Naime, točno u 9,05 sati, 1991. godine počeo je neprijateljski napad na ta potpapučka sela u općini Mikleuš, i već 26 godina se održava komemoracija u Četekovcu, u znak sjećanja na ukupno 37 stradalih žitelja toga kraja, a 24 nevine žrtve samo toga dana. Tim povodom su i učenici Osnovne škole Mikleuš u zrak 37 bijelih balona.

Brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće za poginule, među njima predstavnici obitelji poginulih i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Slatina, osobni izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, osobna izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića saborska zastupnica Vesna Bedeković i osobni izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

Nakon uvodnog obraćanja načelnika Općine Mikleuš, Milana Dundovića, nazočnima se obratio virovitičko-podravski župan Igor Andrović.
– Sjećamo se danas žrtava koje su tog 4. rujna i na stravičan način ubijeni na kućnom pragu samo iz jednog razloga – zbog toga što su Hrvati odani svom domu i Domovini, svojoj katoličkoj vjeri i svom narodu. Smetalo je to onima kojima je slijepa mržnja i ubijanje postalo sredstvo obračuna sa svim što u svom korijenu nosi hrvatsko ime, hrvatsko obilježje ili pripadnost hrvatskom rodu. Nisu pri tom birali niti sredstva niti žrtve pa se krvavi četnički pir pretvorio u svirepo mučenja i masakriranja. Oni nisu birali žrtve, koje su redom bili mještani ovih sela od bespomoćnih staraca i djece. Danas se s tugom ali i ponosom klanjamo ovim žrtvama potvrđujući svoju trajnu obaveza da čuvamo i očuvamo uspomenu na njihovu žrtvu i tu uspomenu prenesemo na naraštaje koji će doći iza nas – istaknuo je između ostalog virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

U emotivnim obraćanjima obiteljima i rodbini poginulih mještana te brojnim sudionicima komemorativnog skupa, svi su govornici osudili zvjerski napad na nedužno hrvatsko stanovništvo i naglasili da su naredbodavci i počinitelji 26 godina poslije zločina nedostupni hrvatskom pravosuđu i da moraju biti privedeni pravdi. Naime, još 1994. godine podignuta je optužnica protiv 43 osumnjičene osobe, ali one su još uvijek nedostupne hrvatskim pravosudnim vlastima.
– Kao čovjek, i kao ljudsko biće, pitam se gdje je granica u kojoj se ljudska svijest pomračuje i prelazi u zonu iracionalnoga, i gdje je granica u kojoj pomračena svijest postaje svijet u kome čovjek postaje zlotvor i svirepi ubojica, i gdje se skriva i čime se hrani to silno zlo koje slavodobitno trijumfira osokoljeno snagom crpljenom iz razjarene, divljačke horde dojučerašnjih susjeda i dojučerašnjih prijatelja – zapitala se Vesna Bedeković.

– Napad na Četekovac, Balince i Čojlug, kao i zločin nad civilnim stanovništvom, agresor je vrlo detaljno pripremio i unaprijed pomno i vrlo proračunato isplanirao, a ista matrica pomnog planiranja zločina u vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku primijenjena je diljem Hrvatske. I s tugom, i boli, i ponosom, tako se svake godine sjećamo i klanjamo žrtvama Voćina i Huma, i Škabrnje, i Vukovara, i Tovarnika, i Dalja, i mnogih drugih mjesta diljem Hrvatske. I to je poruka mladima da su krvlju natopljena naša slavonska polja, i krvlju natopljen svaki pedalj Hrvatske cijena kojom smo platili slobodnu i neovisnu Hrvatsku, ali jednako tako i trajna opomena svima onima koji danas na različite načine posežu za različitim oblicima povijesnog revizionizma, osobito novije hrvatske povijesti, da istina o Domovinskom ratu nema alternativu. I upravo danas, kad započinje nastava u našim školama, poruka je da istina o Domovinskom ratu mora biti ugrađena u školske kurikulume i sadržajno oblikovana u hrvatskim udžbenicima, a domoljublje kao jedna od temeljnih vrijednosti hrvatskoga društva mora biti trajna zadaća i odgojni prioritet u našim hrvatskim školama.

Vesna Bedeković naglasila je da pravda mora biti zadovoljena, da žrtve moraju dobiti satisfakciju, a naredbodavci i počinitelji zvjerstava moraju biti dovedeni pred lice pravde i moraju odgovarati za svoje zločine.
– To je naš dug prema nevinim žrtvama, prema istini i prema pravednosti. I to je naš zalog života u budućnosti.

Govoreći o počiniteljima zločina u potpapučkim selima rujna 1991. godine, Josip Đakić naglasio je da „institucije hrvatske države nisu svoj posao odradile do kraja“.
– Pitao sam mnogo puta koliko je Interpolovih tjeralica upućeno u Srbiju i koliko je posredstvom Interpola u Srbiji privedeno onih počinitelja, i još do danas nisam dobio odgovor. To je ono što me boli kao čovjeka i kao branitelja, i to je ono što se ne smije događati u Republici Hrvatskoj, jer možemo oprostiti što se dogodilo, ali ne smijemo zaboraviti i ne smijemo ne postupati. To je grijeh onih koji su imali mogućnost, a nisu poduzeli sve potrebne korake da pred lice pravde privedu počinitelje ovoga strašnog pokolja. Kažu da nemaju kapacitete ni sredstava, a za banalne stvari i pjesme promptno se reagira. Državno odvjetništvo nije svoju ulogu odradilo kako treba. Prozivam one koji moraju svoj posao raditi temeljito i odvažno, da žrtve dožive satisfakciju, a roditelji i rodbina da saznaju tko su počinitelji. Bez pronalaska svih nestalih, bez odgovornosti za žrtve koje je Hrvatska doživjela neće biti dobrosusjedskih odnosa u mjeri u kojoj bi netko želio. Bez toga nismo ni susjedi ni komšije. Prvo otvorite arhive, priznajte zlodjela, privedite počinitelje, i tada možemo graditi barem nekakvu budućnost življenja na ovim prostorima – rekao je Đakić na komemoraciji u Četekovcu.

Tužnom skupu prisustvovala su također izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s pomoćnikom ministra Nenadom Križićem, Ministarstva obrane s izaslanikom ministra brigadirom Draženom Batrnekom, saborski zastupnici Ana-Marija Petin i Tomislav Žagar, predstavnici Virovitičko-podravske županije uz zamjenike župana Marija Klementa i Darka Žužaka, predsjednika Županijske skupštine Mirana Janečića, gradova Virovitice, Slatine i Orahovice, predstavnici i načelnici općina, braniteljskih udruga i ostali. Molitvu za sve stradale predvodio je župnik vlč. Mario Matijević. Osim toga, u organizaciji Udruge HVIDR-a Slatina, brojni sudionici komemorativnog skupa stigli su u Četekovac jednosatnom hodnjom od Mikleuša.

(www.vpz.hr, www.glas-slavonije.hr, Foto: Marijo Kokorić)

 


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button