DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Centar izvrsnosti za nove tehnologije u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina danas ponovno otvorio svoja vrata

Danas je u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slatini upriličeno svečano otvorenje Centra izvrsnosti iz područja novih tehnologija kojemu su prisustvovali učenici koji će sudjelovati u radionicama Centra izvrsnosti, dogradonačelnik Slatine Ilija Nikolić i dožupan VPŽ Marijo Klement, a pridružila se te tako pružila podršku i ravnateljica POU Slatina Danijela Fabric Fabijanac.  

Centar izvrsnosti za nove tehnologije pri VPŽ započeo je s radom 6. listopada 2019 godine. Djeluje u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina kao još jedan od centara izvrsnosti pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije. Nudi inovativni prilagođen program, osnovnim i srednjim školama, koji omogućava podizanje razine znanja iz područja novih tehnologija, te time odgovara na zahtjeve koje trend svjetskog razvoja postavlja pred nas. Pod pojmom nove tehnologije misli se na održavanje cad – cam radionica, arduino programiranje  i robotiku. Na redovnoj bazi, u radionicama koje će se održavati ove i naredne godine sudjelovat će 39 učenika osmih razreda osnovnih škola s područja cijele županije.

Ravnatelj IOŠ Slatina, Mladen Graovac na početku svečanosti otvorenja centra izvrsnosti pozdravio je učenike i uvažene goste te ubrzo riječ predao voditelju Centra profesoru Vedranu Runje.

-Jako mi je drago što među učenicima vidim jako puno lica od prošle godine što znači da im se valjda svidjelo . Prošle godine smo imali 140 polaznika, učenika 7. i 8.razreda, što je bilo jako puno za našu malu školu i bilo je teško odraditi s obzirom na broj sati trajanja radionica. Radionice u centru izvrsnosti  ovoga puta su namijenjene samo učenicima 8. razreda osnovne škole. Ove smo godine od županije dobili puno nove opreme, imamo i neke nove predavače ove godine . Osim što su učenici prošle godine naučili 3d printati ,dizajnirati i raditi laserom, ove godine će učenici letjeti dronom,raditi će virtualnu šetnju, nove vrste robota,nova programiranja,- rekao je Runje.

Svečanosti je ispred Virovitičko-podravske županije prisustvovao zamjenik župana Marijo Klement koji je istaknuo da mu je velika čast što sve prisutne može pozdraviti u ime župana VPŽ Igora Androvića i u svoje osobno ime i čestitati ravnatelju Graovcu i IOŠ Slatina i cijelom timu koji radi ovaj posao i što ostvaruju izvrsne rezultate, što promiču Grad Slatinu i VPŽ, a učenicima je poželio da se ugodno osjećaju i usvoje nova znanja iz ovih novih tehnologija što je vrlo bitno za razvoj svakog ponaosob kao budućih stručnjaka a i u samom obrazovanju.

– Radionice će se održavati subotom i tako sve do travnja 2024. godine. Kroz radionice robotike i CAD-CAM programiranja učenici će steći nova znanja i vještine. Virovitičko-podravska županija je u proračunu za 2023. godinu osigurala 33.180,71 eura za potrebe prijevoza učenika, prehrane, opreme, materijala za rad i naknade za predavače i ostale djelatnike Centra.  Osim Centra izvrsnosti novih tehnologija u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina u Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica postoje Centri izvrsnosti za matematiku, fiziku, kemiju, informatiku s robotikom, povijest i medijsku pismenost koji će sa radom započeti krajem studenog,- rekao je Klement.

Učenicima je ugodan boravak i uspješan rad i iskrenu zabavu poželio i jedan od profesora predavača Tomislav Zorko te im poručio da slobodno postave sva pitanja koja žele.

Imali smo prilike zaviriti i u učionicu u kojoj održava klasična radionica za programiranje arduina .

„Ovdje učimo osnove programiranja npr. semafora,trčećih svjetala,senzora za mjerenje težine,za mjerenje udaljenosti,paljenje svjetla na udaljeno ili na programirano vrijeme itd,- rekao je profesor Mark Kristian Milaščević.

Ravnatelj Mladen Graovac je kao domaćin učenicima poželio sretan i uspješan rad.

(Tekst i Foto:Tea Kiš Slačanac)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button