NASLOVNICAOPĆINE

Čađavački OPG-ovci izrazili zadovoljstvo natječajem za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta i potporu načelniku Rončeviću

Budući da se već određeno vrijeme na području općine Čađavica održavaju prijepori oko natječaja vezanog uz dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta jučer je u Čađavici ispred zgrade Općine održan skup na kojemu su se okupili predstavnici poljoprivrednika koji su zadovoljni provedbom natječaja dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta u Općini Čađavica, a njih je ukupno 96. Tom su prigodom iskazali svoju podršku kako Općini Čađavica tako i načelniku Mirku Rončeviću budući da su, prema pojedinim medijskim natpisima, nezadovoljni poljoprivrednici s područja općine Čađavica zatražili poništenje natječaja za državno zemljište te najavili tužbe.

Tom se prigodom načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević okupljenim poljoprivrednicima zahvalio na iskazanoj mu potpori.  

– Hvala svima koji su danas iskazali svoju volju ovdje pred Općinom meni dati podršku i sebe zaštiti od svih onih nekorektnih izjava koje smo doživjeli kroz medije u našoj županiji.
Kako smo pročitali u petak određeni broj OPG-ovaca podneslo je kaznenu prijavu protiv mene, općinskog vijeća, komisije, ne znam ni sam koga sve ne, vjerojatno ću saznati kada nadležne institucije dođu do Općine Čađavica, a moram naglasiti da do sada još nitko zvanično nije došao.
Mađutim ovi poljoprivrednici koji su zadovoljni, a ima ih 90-ak su htjeli danas podići svoj glas da nije sve tako crno kako prezentiraju njih 10, 12 ili 15.

I ja isto tako želim da se čuje glas iz Čađavice, da u Čađavici ništa nije napravljeno kontra Zakona i Pravilnika o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem. Mi smo napravili sve onako kako to Zakon traži, mi smo to odnijeli u Ministarstvo poljoprivrede i Virovitičko-podravsku županiju na pregled, poslije toga ide Državnom odvjetništvu, dakle mi smo dali prijedlog, a ukoliko nešto nije dobro ispravit ćemo, no žalosti me da su si pojedinci, koji nemaju moralno pravo, dali toliko puno truda da oblate sve ove ljude, da ocrne Čađavicu kao „slučaj“.
Čađavica nije nikakav slučaj jer sve je rješavano prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu i Čađavica neće dozvoliti da „ulica“ rješava Zakon osobito ne u korist onih koji nisu u pravu. Dakle rješavat ćemo sve onako kako nalaže Zakon Republike Hrvatske, na kraju krajeva za onu Republiku Hrvatsku za koju sam se i ja borio, i tu će moja malenkost kao načelnik štiti svoje poljoprivrednike do zadnjeg atoma snage, – rekao je načelnik Rončević te također istaknuo kako ne bježi od možebitnih propusta, ali odgovorno tvrdi da se prilikom donošenja odluke striktno držalo propisanog Zakona.

– Za sve što nismo bili sigurni, a da ne bi došlo do propusta tražili smo tumačenje Ministarstva poljoprivrede, tako da spomenute tužbe na sam prijedlog nemaju smisla, – dodao je Rončević pozvavši pravne službe neka dođu i sve pregledaju, te budu spremne iskopirati i preuzeti svu dokumentaciju jer to nisu tri papira, to je 190 zamolbi s dokumentacijom teškom po desetak kilograma od jednog ponuditelja, a djelatnici Općine će im biti na raspolaganju sa svim svojim resursima.

U ime nazočnih poljoprivrednika obratili su se vlasnici nekoliko OPG-a.

– S natječajem smo prezadovoljni. Do sada smo šutjeli ali zadnji medijski natpisi su kap koja je prelila čašu i svih nas 96 koji su uredno ispunili dokumentaciju nećemo više dozvoliti da nekolicina nezadovoljnih svojim neistinitim izjavama stvaraju takvu sliku o našoj općini, – istaknuo je Dario Sajko koji je kao mladi poljoprivrednik ostvario 72 hektara putem spomenutog natječaja.

Zadovoljstvo provedenim natječajem od strane Općine Čađavica izrazio je i Zoran Detelić koji je svoj OPG naslijedio od pokojnog oca i vodi ga kontinuirano od 2005. godine te se bavi stočarstvom, a putem natječaja je ostvario 74 hektara.

Zvonimir Golub, vlasnik obrta Instalacije Golub naglasio je kako je osnovna djelatnost njegovog obrta poljoprivreda za što je kao mladi poljoprivrednik ostvario 41 hektar državnog poljoprivrednog zemljišta čime je izrazito zadovoljan budući da mu je želja ostati ovdje i od svoga rada živjeti
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Podsjećamo:

Natječaj zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u Općini Čađavica otvoren je u siječnju prošle godine, te su održane stručne radionice kako bi ponude bile pravovaljane. Bila su dva natječaja, jedan na 25 godina i 2 435 hektara na koji se javilo 125 ponuditelja i drugi na zakup od 5 godina gdje se nudilo 565 hektara, a gdje je bilo 70 ponuda. Na prvi natječaj  uvjete su u potpunosti ili djelomično zadovoljili 96 ponuđača dok njih 29 nije zadovoljilo tražene uvjete. Na drugom pak natječaju 34 ponude zadovoljavale su uvjete natječaja. (dj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button