DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

Čađavčani ponovno uspješni organizatori klasičnog slavonskog kolinja

Danas je u Čađavici održano Slavonsko kolinje.  Samo tradicionalno kolinje događaj je koji polako iščezava iz slavonskih dvorišta pa ga Općina Čađavica na ovaj način želi sačuvati kao autohtoni običaj.  Sama inicijativa za organizacijom ovog događaja krenula je prije tri godine od strane načelnika Mirka Rončevića, a spremno su je poduprli općinski vijećnici, brojne udruge i klubovi s područja općine te predstavnici mjesnih odbora, koji svi zajedno sudjeluju u ovom pravom slavonskom kolinju.
Ova gotovo cjelodnevna manifestacija započela je u jutarnjim satima u dvorištu Lovačke udruge Sokol paljenjem vatre te nazdravljanjem sudionika i gostiju  kuhanom rakijom. Uslijedila je klasična obrada u kojoj je svatko marljivo ispunjavao svoje zadaće kako bi se došlo do konačnog proizvoda, kobasica, krvavica, čvaraka, … i što je najvažnije još jednog uspješno provedenog kolinja te na taj način spašavanja istog od daljnjeg zaborava.
I hladno vrijeme pogodovalo je cijelom ovom događaju. Kolinje su dodatno obogatili domaćini manifestacije članovi Lovačke udruge Sokol pripremivši kotlovinu od vepra, a iako pomalo u neskladu sa zadanom temom, nitko se nije ljutio kušati ukusnog šarana na rašljama spremljenog od strane članova ribičke udruge.
Domaćice su pripremile brdo raznih domaćih kolača, a za ”šlag” su se pobrinuli gosti iznenađenja članovi Tamburaškog sastava Fijaker svojim nastupom još podigavši pravu slavonsku veselu atmosferu u srcu Čađavice.
Ne zaboravimo spomenuti da će velika većina proizvoda s današnjeg kolinja završiti u domaćinstvima korisnika projekta Zaželi, a jedan dio biti će poslužen od strane Općine Čađavica i lokalnih udruga na sajmu Viroexpo koji će se održati u Virovitici.
(dj/Foto: Robert Turkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button