NASLOVNICAOD SVEGA POMALOOPĆINE

Čađavčani drugu godinu za redom organizirali slavonsko kolinje

Jučer je u Čađavici u organizaciji Općine Čađavica održano tradicionalno slavonsko kolinje. Naime druga je to godina za redom kako Općina Čađavica zajedničkim snagama sa svojim mještanima organizira ovaj događaj koji ima za cilj, kako je rekao načelnik Općine Mirko Rončević, sačuvati ovu tradiciju, ne samo klasičnog kolinja već i klasičnog uzgoja svinja od izumiranja, s obzirom da se sve više OPG-ovaca  odlučuje na kupnju svinja od trgovačkih lanaca, a odustaje od klasičnog uzgoja.

Ovo javno kolinje u Čađavici započelo je u jutarnjim satima kada su glavni protagonisti ove akcije, mještani, članovi mjesnih odbora i udruga, prionuli obradi gotovo 310 kilograma teškog smoka. Prostore i svu potrebnu opremu za odvijanje akcije ustupila je Lovačka udruga Sokol kojoj se ovim putem na tome želio zahvaliti načelnik Rončević. Cjelokupni događaj u pravoj veseloj slavonskoj atmosferi  protegnuo se do poslijepodnevnih sati . Bilo je tu i čvaraka, ali i kotlovine spremljene za brojne znatiželjne posjetitelje ove manifestacije s ciljem očuvanja jednog tradicionalnog slavonskog običaja. S obzirom da se radilo o povećem primjerku obrađene životinje, prema riječima načelnika, dio je mesnih prerađevina, onaj budući suhomesnati u vidu kobasica i slanine, odvojen za konzumaciju čađavačkim udrugama kada budu održavale svoje godišnje skupštine, a također jedan dio rezerviran je i za prezentaciju Općine i udruga na skorašnjem sajmu Viroexpo.

Naravno, prema hvalevrijednoj praksi od prošle godine, pozamašna količina mesnih prerađevina uručena je i socijalno ugroženim obiteljima. Inače, među gostima čađavačke svinjokolje bio je i poznati skladatelj i pisac hrvatske  tamburaške glazbe Josip Ivanković. Lik i djelo ovog možda i najpoznatijeg Čađavčana veže se ponajviše uz sjajne uspješnice Zlatnih dukata odnosno kasnijih Najboljih hrvatskih tamburaša. (dj / Foto: R. Turkalj)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button