NASLOVNICAOPĆINE

Čađavalčki folkloraši nastupili na 15. ”Dravskom proljeću” u mađarskom Starinu

Dugogodišnjom suradnjom općine Sopje i mađarskog mjesta Starin, ovog vikenda održana je 15. manifestacija pod nazivom ”Dravsko proljeće”. Kako je prošle godine ”Dravsko proljeće” održano u Sopju, ove godine domaćin je bio Starin u Republici Mađarskoj. 
 
”Dravsko proljeće” jedna je od manifestacija čije se održavanje u sklopu prekograničnog projekta Sopja i Starina “Events of both sides of the Drava River” (Drava events II) financira kroz Interreg program EU-a. 
 
Kulturni program posvećen očuvanju kulturne baštine održan je u petak, 22. travnja, u sklopu kojeg je održana i smotra folklora na kojoj su nastupali članovi folklornih sekcija iz Hrvatske i Mađarske. 
 
Na spomenutoj manifestaciji ove godine sudjelovali su i folkloraši KUD-a ”Podravina” iz Čađavice te su imali ponovno priliku i izvan granica Lijepe naše pokazati izvornu čađavačku narodnu nošnju, kao i slavonske plesove i pjesme. Ponekim članovima čađavačkog KUD-a je to bio prvi nastup, ali i odlazak izvan granica Hrvatske.
 
Usprkos lošem, kišnom vremenu ipak je održan planirani glazbeno-plesni mimohod kulturnih udruga po naselju te su vesela i raspjevana društva prošetala ulicom Starina pjevajući, plešući i razvijajući dodatna poznanstva i druženja.
 
Nakon mimohoda uslijedio je kulturni program na kojem je svako društvo imalo priliku pokazati nošnju i plesove svoga kraja, a druženje je nastavljeno zajedničkom večerom i glazbenom zabavom. 
 
– Članovi našeg KUD-a se zahvaljuju Općini Sopje, odnosno KUD-u ”Podravac” Sopje na pozivu, kao i domaćinu na prijemu i ugodnom druženju – rekla je predsjednica KUD-a ”Podravina” Čađavica Valentina Predrevac.
mf (adf, žp; Foto: KUD ”Podravina”) 
 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button