NASLOVNICAOPĆINE

Čađavački hodočasnici pohodili marijanska svetišta u Mađarskoj i Hrvatskoj

Svetkovinu Kraljice svete krunice proslavili su župljani čađavačke župe, zajedno s nekoliko vjernika iz susjednih župa, hodočasteći u svetište Marija Jud (Đud) koje se nalazi u Mađarskoj u blizini Siklósa.
 
Rimokatoličku crkvu s dva tornja su sagradili franjevački redovnici u XVIII. stoljeću u baroknom stilu. Godine 2008. je crkva dobila titulu bazilike. Marija Jud (Đud) je najstarije marijansko svetište u Mađarskoj, kojeg su posjećivali hodočasnici od davnina. 
 
Pozdrave svima okupljenima, dobrodošlicu kao i misno slavlje u bazilici predvodio je župnik Župe sv. Martina biskupa iz Podravskih Podgajaca Siniša Paušić. Po završetku mise uslijedila je zajednička molitva krunice, poslije čega su svi vjernici imali priliku uživati u ljepoti svetišta. Hodočasnici su iskoristili priliku posjetiti kulturno-povijesne znamenitosti koje se nalaze u tom dijelu Mađarske, pa su se tako prvo uputili ka Mohačkom polju gdje su se uz pomoć vodiča i prevoditelja upoznali s Mohačkom bitkom, koja se vodila upravo u tom dijelu Mađarske davne 1526. godine. 
 
Putovanje je završeno zajedničkim ručkom i posjetom Tvrđavi u Siklósu koja je ujedno bila i jedna od najatraktivnijih destinacija ovoga posjeta. Tvrđavu je Sulejmanova vojska okupirala 1543. godine. Tijekom 150 godina Turci su je smatrali značajnom točkom obrane, a u njoj je uvijek boravio veliki broj vojnika. Danas je uređena kao muzej i sve što se nalazi u njoj podsjeća na događaje koji su se tamo dogodili.
 
Čađavački hodočasnici, prije ovog putovanja, hodočastili su i u poznato marijansko svetište u Požeškoj biskupiji, Gospi od Suza u Pleternicu. Tamo je središnje euharistijsko slavlje održano u večernjim satima, nastavilo se euharistijskim klanjanjem u crkvi, nakon kojeg je uslijedila zavjetna procesija sa svijećama i likom Gospe od Suza. Uvijek pun autobus hodočasnika znak je štovanja Gospe koja prati hodočasnike na njihovom putu, ma kamo god oni krenuli.
mf (žp, adf; Foto: Ž. Predrevac)
 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button