KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAPROJEKTI I NATJEČAJIRADIO EMISIJE

Budi majstor svog zanata – IOŠ Slatina

Jučer smo u poslijepodnevnom programu Radio Slatine ugostili nastavnice Ivanu Lukač Vuković, Jasnu Varga i Helenu Roštaš koje su jedne od dobitnica Nacionalnih oznaka za kvalitetu za eTwinning-ove projekte ispred Industrijsko-obrtničke škole Slatina.

Za početak nam je Helena pojasnila sam pojam eTwinning kao digitalne platforme za suradnju škola za zemlje u Europi, ali i izvan nje.
– U taj svijet eTwinning-a smo krenule krajem 2019. godine, neposredno prije početka pandemije. I za tri projekta smo te prve godine dobili Europske oznake kvalitete. Unatoč online nastavi uspjeli smo ih provesti. Od siječnja 2022. godine u našoj školi se intenzivno provodi Erasmusov projekt C.A.L.L. čije su aktivnosti primarno vezane uz nastavu hrvatskog jezika i književnosti i to je projekt školskih partnerstava gdje smo surađivali sa školama iz Sjeverne Makedonije, Rumunjske i Turske. Od siječnja 2022. godine krećemo s četiri eTwinning projekta. Prvi je Old Slavic Letters, New European Names, drugi je Once Words, Now Music, treći je Fairytales of Jankovac i četvrti Women’s History Month. Tu je i projekt Promocija obrtničkih zanimanja koji nije bio u sklopu C.A.L.L.-a – objašnjava nam Helena.

– Dosta je dobar odaziv učenika koji se uključuju u projekte. Od 252 učenika koji pohađaju IOŠ Slatina, njih 150 je uključeno u projekte. Jako smo zadovoljni jer tako sudjeluju u aktivnostima u kojima se možda do sada nisu pronalazili. Što se tiče suradnje sa školama, povezali smo se sa školama unutar županije kako bi tako imali priljev novih učenika koji će se u budućnosti odlučiti za usmjerenja koje naša škola nudi. Odličnu suradnju smo imali s O.Š. Vladimira Nazora iz Nove Bukovice, O.Š. Antuna Gustava Matoša iz Čačinaca i O.Š. Eugena Kumičića Slatina gdje smo posebno zadovoljni sa suradnjom s posebnim odjelima u projektu Old Slavic Letters. Tako smo učenicima s teškoćama dali priliku da pokažu što mogu i tako budu dio takve velike priče – nadovezuje se Ivana, a Jasna napominje da je u takvim projektima poželjno da je suautor iz neke strane zemlje. To daje mogućnost da određeni projekti osim Nacionalne oznake kvalitete dobiju mogućnost dobivanja i Europske oznake kvalitete.

– Projektom Old Slavic Letters učenici su dobili priliku bolje upoznati i savladati tri pisma, latinicu, ćirilicu i glagoljicu na razne načine. Uključeni su bili i nastavnici strukovnih predmeta tako što su primjerice izrađivali drvene predmete vezane za ta pisma. Izrađena je i digitalna knjiga gdje su učenici kroz svojevrsni kviz mogli utvrđivati što su naučili. Projekt Women’s History Month je učenicima približio pitanja ravnopravnosti i što oni mogu konkretno učiniti. Treći nagrađeni projekt u prijevodu Bajke s Jankovca su probudile i maštu učenika te su izrađivali digitalne razglednice i kalendar. U početku je bilo teško zainteresirati učenike i to nam je probudilo određene bojazni, ali ključ je bio u digitalnim alatima i tako su se krenuli sve više uključivati – napominje Ivana.

– Promocija obrtničkih zanimanja je bio projekt izvan eTwinning. Cilj je bio upoznati učenike 8. razreda sa strukovnim zanimanjima i to je polučilo izvanredne rezultate, tako da je pri upisu ove godine bilo 100 učenika, što je najviše do sada – govori nam Jasna, a Helena nadodaje da sve projekte ne bi tako uspješno proveli da nije bilo podrške nastavnika koji su im pomagali da ih ostvare.

U narednom razdoblju u planu su im tri projekta. Prvi koji se već provodi je projekt Novac kome je glavna tema financijska pismenost i provodi ga nastavnica Ksenija Som. Nastavnice Barbara Vidović i Melita Crnković provode projekt Euro Twinn koji nastoji povezati nastavu matematike i Europsko prvenstvo u nogometu. Treći projekt koji je u planu provođenja naziva (u slobodnom prijevodu) Budi uljudan, budi model, odnosi se na bonton u mrežnoj komunikaciji, bonton u komunikaciji s osobama s invaliditetom, u aktivnostima na otvorenom i bonton pri sportskim susretima.

Kako bi zaokružili temu i još više približili bitnost strukovnih zanimanja, Jasna nam je ukratko predstavila njihovu školu.
– IOŠ Slatina je počela sa samostalnim radom 1. siječnja 2009. godine. Zanimanja koja ona nudi su stolari, krojači, elektroinstalateri, instalateri grijanja i klimatizacije, frizere, konobare, automehaničare, vodoinstalatere, CNC operatere, kuhare i mehaničari poljoprivredne mehanizacije, prodavači. Imamo i dva pomoćna usmjerenja za stolara i krojača. Kod nas se u jednom usmjerenju upisuje 6 do 12 učenika da bi imali po završetku veću mogućnost zapošljavanja – ističe Jasna.

– Puno polažemo na estetski izgled naše škole kako bi i nama i učenicima bilo ugodnije i organiziramo različite prigode i manifestacije kako bi svima osvijestili bitnost strukovnih zanimanja – ističe Ivana, a Jasna naglašava da se ne rijetko događa da po završetku njihovi učenici upisuju četvrti stupanj i žele se dalje školovati.

Za sam kraj ovog lijepog druženja Helena se svima zahvalila i pozdravila sve građane, svoje kolege i sve učenike u ime svih prisutnih, a učenicima je poslala posebnu poruku da budu otvoreni za nova iskustva i razbiju predrasude, da dođu u IOŠ Slatina upoznati neku novu stranu sebe i neke možda nove svjetove.
Zaključak ovog današnjeg druženja: Svako zanimanje treba biti cijenjeno jer svako zanimanje je prijeko potrebno za čovječanstvo. Što god da voliš, završiš i što god da naučiš “Budi majstor svog zanata”.

(Tekst: Ratka Turk, Foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button