DOGAĐANJANASLOVNICA

„Budi čovjek“ – poruka je danas odaslana mladima u Slatini

Na inicijativu zamjenice slatinskog gradonačelnika Sanje Mrzljak Jovanić, Grad Slatina je danas u suradnji s Policijskom upravom Virovitičko-podravske županije, Pučkim otvorenim učilištem Slatina i slatinskim osnovnim i srednjim školama organizirao Glazbeno-edukativnu priredbu protiv nasilja među mladima pod nazivom „Budi čovjek“ koju su pripremili Društvo Zvuk svjetlosti iz Zagreba i zagrebački rock sastav Adastra.

Na predstavi čiji je cilj podizanje praga tolerancije među mladima, održanoj u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina, sudjelovali su učenici 8. razreda slatinskih osnovnih škola Eugena Kumičića i Josipa Kozarca te učenici 1. razreda Srednje škole Marka Marulića i Industrijsko-obrtničke škole Slatina.

Na samom početku sve nazočne pozdravio je zamjenik slatinskog gradonačelnika Bojan Plantak koji je tom prigodom istaknuo kako je Grad Slatina uvijek podržavao svaki oblik edukacije što se tiče poticanja tolerancije i međusobnog razumijevanja, te sprječavanja nasilja među mladima.

– Na taj način mlade želimo potaknuti na razmišljanje da se svaki problem može riješiti razgovorom i da nasilje nije opcija u njihovoj komunikaciji.
Ova predstava je upravo jedan od načina dobre komunikacije da se dopre do mladih, da ih se što više motivira da obrate pažnju i zapravo shvate poantu cijelog koncerta te da im ove poruke ostanu u sjećanju, a samim time i pozadina cijele organizacije čija je svrha
podizanja praga tolerancije među mladima i sprječavanje nasilja među njima, – rekao je dogradonačelnik Plantak.

Glazbeno-edukativna priredba koju je vodio Jeronim Marić vođa banda Adastra i predsjednik Udruge Zvuk svjetlosti, koja inače sljedeće godine slavi 10. obljetnicu osnutka, omogućila je i slatinskoj mladeži da kroz obilje informacija doznaju sve ono što do sada nisu znali o spomenutim temama.

– Obišli smo gotovo cijelu Hrvatsku s ovakvim priredbama protiv nasilja među mladima kojima se bavimo od nemilog slučaja Luke Ritza i prvog prosvjednog koncerta na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i ispred njegove škole.
Do sada je kroz ovakvu vrstu edukacije prošlo preko 60000 mladih i jako smo sretni da je Ministarstvo unutarnjih poslova prepoznalo njezin značaj te da zajedno s nama rade na tim projektima, a uključili smo se i šire s projektima protiv huliganizma na stadionima te sigurnosti djece u prometu, a danas smo u Slatini u službi borbe protiv nasilja među mladima gdje smo punu potporu dobili i od lokalne zajednice.
To su vrlo teške teme o kojima se lakše govori kroz glazbeni program uz koji se u opuštenijoj atmosferi može doprijeti do mladih koje ujedno želimo upoznati i s pjesmom Surovi grade koja je bila simbol borbe protiv nasilja u to vrijeme kada je izašla
, – rekao je Marić te dodao:

– Jako je puno djece ubijene bez razloga zbog nasilničkog ponašanja i mi upravo kroz glazbu i riječ želimo doprijeti do mladih i ukazati im na posljedice nasilja te ih kroz savjete upoznati s načinima na koji se mogu obraniti ili anonimno prijaviti ukoliko vide nekakav slučaj nasilja, npr. putem aplikacija MUP-a. Ujedno kroz direktnu interakciju s mladima tijekom predstave dobivamo informacije koliko uopće znaju i što ih sve zanima na tu temu i pozivamo ih da budu ljudi, da budu humani jedni prema drugima, da pomognu onima najugroženijima, da svojim prijateljstvima obrane one najslabije koji su najčešće žrtve, da svaki od njih bude čovjek, zato se ova priredba i zove „Budi čovjek“, – zaključio je Marić.

Tijekom priredbe isprepletene rock pjesmama Adastre, poruku su poslali i predstavnici Policijske uprave Virovitičko-podravske županije gdje je uz potporu slatinskih kontakt policajaca Željka Lukačeka i Stjepana Srednoselca slatinskim školarcima odgovarala na pitanja voditeljica službe kriminalističke policije Marija Štajduhar.

– Policija se zalaže za učinkovito sprječavanje kriminaliteta, što je interes cjelokupnog društva. Odavno je potvrđeno da se preventivnim mjerama može umanjiti broj žrtava, a ulaganja u prevenciju doprinijet će sprječavanju kaznenih djela, a time i nasilju među mladima. Na tom tragu policija surađuje s lokalnom zajednicom te u sklopu preventivnog projekta MUP-a „Živimo život bez nasilja“ provodi edukacije po školama za učenike i njihove roditelje, a i današnja priredba nastavak je višegodišnje suradnje s Društvom Zvuk svjetlosti, – istaknula je policijska službenica za prevenciju Ana Kratofil Katić.
S nadom da će se ovom preventivnom edukacijom spriječiti vršnjačko nasilje među mladima u Slatini, Adastra je na oduševljenje prepune dvorane slatinskog kina priredbu zaključila s nekoliko svojih hitova.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button