DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Brojne novine u radu POU Slatina tijekom 2023. godine

U prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Slatina održan je radni sastanak na kojemu je ravnateljica istoga Danijela Fabric Fabijanac upoznala gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića i pročelnika Stručne službe Krunoslava Šaraboka s planom rada za 2023. godinu, kako u segmentu obrazovanja tako i s kulturnim događanjima te planiranim projektima.

Tom je prigodom podsjetila kako se ova ustanova organizirano bavi obrazovanjem odraslih i primarnom kulturom od 1998. godine, i to kroz različite djelatnosti, od osnovnoškolske i srednjoškolske naobrazbe odraslih, glazbenih i srodnih škola izvan redovitog školskog sustava, osposobljavanja, usavršavanja i prekvalifikacije mladeži i odraslih izvan sustava redovite naobrazbe, zatim djelatnost javnog prikazivanja filmova, novinsko-izdavačku, te radijsku djelatnost, sve do distribucije filmova i video filmova.

Istaknula je kako je dugo najavljivani Zakon o obrazovanju odraslih donesen 21. prosinca 2021. godine, donio niz promjena, te je POU Slatina cijelu proteklu 2022. godinu nastojao uskladiti svoje poslovanje s odredbama novoga Zakona kojim se sustav i metodologija izrade programa obrazovanja odraslih u potpunosti usklađuju sa Zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO). Stoga se u Pučkom otvorenom učilištu Slatina intenzivno radi na izradi novog Statuta, a u pripremi su i akti koji se moraju prilagoditi novom Zakonu.

– Ovim propisima, naši programi izrađeni od 2003. do 2010. ne udovoljavaju, a takvih nevažećih programa je 39.
Od 100 programa za koja smo posjedovali Rješenja Ministarstva o izvođenju, nakon donošenja novog Zakona o obrazovanju odraslih, ostao nam je 61 program koji možemo koristiti samo još 2 godine ili dok Agencija za odgoj i obrazovanje ne propiše novi program. Zbog svih ovih novina čini se kao da ponovno idemo od temelja i osnivamo novu ustanovu, – požalila se ravnateljica Fabric Fabijanac te dodala:

– Nismo se zbog toga dali obeshrabriti te je od 1. travnja 2022. izrađeno 12 novih obrazovnih programa koji prema novoj metodologiji imaju važeće Rješenje o izvođenju, i to za programe obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije: društveno odgovorno poslovanje, internetski marketing i brendiranje, rukovanje viličarom u skladišnom prostoru, gospodarenje otpadom, klasične i korektivne tehnike šminkanja, pripravljanje kozmetičkih proizvoda, upravljanje CNC strojevima u stolarstvu (glodanje, bušenje, piljenje), lasersko rezanje i graviranje drva, drvnih i nedrvnih materijala, rukovanje motornom pilom u arborikulturi te web programiranje.
U ponudi su i programi obrazovanja za stjecanje djelomične kvalifikacije asistent/asistentica za upravljanje projektima, te knjigovođa/knjigovotkinja u sklopu kojega imamo našu prvu generaciju vaučer polaznika što je također novina u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

U procesu smo ishodovanja rješenja za još 6 programa obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije: ekološka proizvodnja povrća, ekološka proizvodnja voća, montiranje i spajanje sunčevih toplinskih sustava i kolektora, obnavljanje namještaja, montiranje dizalica topline te priključivanje i puštanje u rad dizalica topline.

Ravnateljica Danijela Fabric Fabijanac nadalje je pojasnila kako je promijenjena kompletna terminologija koja se ranije koristila što izuzetno zbunjuje polaznike i sve one koji to žele postati budući da se sada, između ostaloga, umjesto osposobljavanja koristi termin mikrokvalifikacija. Dodala je kako svi zainteresirani detaljnije informacije mogu dobiti u POU Slatina te doznati na koji način ostvariti vaučer za besplatno obrazovanje i koje mikrokvalifikacije ulaze u taj program.

Potom je predstavila programske aktivnosti kina i kulture koje uz redovite filmske večeri u slatinskom kinu tijekom 2023. donose i vrlo zanimljive filmske programe kao što su: Ženijalni dani, Dani medijske pismenosti, Zeleni ekran, Maraton kratkometražnog filma, Ljeto u Mreži, Kino pod zvijezdama, Rendes-vouz au cinema, te obilježavanje 15 godina HAVCA i Svjetskog dana audiovizualne baštine.

Pučko otvoreno učilište Slatina dogovorilo je i kazališne programe za prva četiri mjeseca ove godine, a kazališnu sezonu otvara slatinsko Gradsko amatersko kazalište Leo Srdoč predstavom Kvar na dvostrukoj peći s četiri prigušnice koja je na rasporedu  2. veljače s početkom u 19.30 sati, a ulaznice su u pretprodaji.
14. veljače na programu je najgledanija crnogorska komedija svih vremena Crnogorac u krevetu.
U sklopu VIRKAS-a 22. veljače gostuje predstava Budala za večeru.

23. ožujka dogovorena je nova predstava Ludens teatra nastala u koprodukciji s GDK „Gavella“ Zagreb Moderni oblici patnje. Početkom travnja u POU Slatina gostuje SplickaScena, a u organizaciji GAK Leo Srdoč posjetitelji će 20. travnja moći vidjeti predstavu Moj slučaj, Vlado Gotovac.

Ravnateljica je na kraju predstavila odobrene projekte za 2023. godinu.

Ministarstvo kulture sufinancirat će Slatinsku malu scenu s 20.000,00 kn, te projekt Adaptacije i prilagodbe sanitarnih čvorova za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti za koji je odobreno tek 6.636,14 eura, odnosno 50.000 kuna iako je ukupna vrijednost projekta 350.000 kuna, tako da će se taj projekt, prema riječima ravnateljice, morati realizirati u nekoliko etapa jer ni uz vlastito ulaganje i potporu Grada Slatine koji će također sufinancirati ovaj projekt, prikupljena sredstva nisu dostatna.

Hrvatski audiovizualni centar odobrio je dva projekta i za njih 20.000,00 kn. Riječ je o projektu „103. godine filma u Slatini“ u sklopu kojega su planirane revije hrvatskog, europskog, dokumentarnog i animiranog filma, dok je drugi projekt „Praznici u kinu“ koji obuhvaća dodatnu edukaciju za profesore hrvatskoga jezika uz analizu kratkih filmova i okrugli stol na temu „Problemi medijske kulture u nastavi hrvatskoga jezika“.

Nakon svog vrlo iscrpnog izvješća ravnateljica Danijela Fabric Fabijanac je istaknula kako će Pučko otvoreno učilište Slatina i dalje podupirati i sudjelovati u aktivnostima Grada Slatine, škola, vrtića, gradskih ustanova i tvrtki, udruga, Turističke zajednice i svih ostalih koji žele ostvariti zajedničku suradnju.

– Bez tima POU Slatine to bi sve bilo neizvedivo jer svatko od djelatnika Učilišta jedna je karika u lancu bez koje ne bismo mogli realizirati sve naše planove. Ovim putem pohvaljujem njihov rad, koji je često puta izvana nevidljiv, ali svi ulažemo svoj maksimalan trud kako bi ova ustanova bila centar kulture našega grada i prepoznatljiva, ne samo u Slatini i Virovitičko-podravskoj županiji, već i puno dalje, – zaključila je ravnateljica.

Gradonačelnik Ostrošić je izrazio zadovoljstvo radom djelatnika POU Slatina te kvalitetnim planom za 2023. godinu unatoč svim poteškoćama.

– Raduje me što je u ovom planu i nekoliko novih projekata koji će se, nadam se, uspjeti realizirati s obzirom na otežano sufinanciranje. Na žalost došli smo u takvu situaciju da se putem natječaja uglavnom odobravaju kudikamo manja sredstva od traženih što nije dovoljno za realizaciju određenih projekata, no pokušat ćemo iznaći sredstva da planirane zajedničke projekte Grada i Učilišta na neki način i realiziramo, makar i po fazama.
Isto tako raduje me što bez obzira na promjene u Zakonu vezane za obrazovanje, Pučko otvoreno učilište Slatina ulaže maksimalne napore da se prilagodi i sve ove silne programe koji su tijekom godina bili aktivni i kroz koje je prošlo jako puno ljudi, prilagodi novim uvjetima, kako terminologiji tako i novom sustavu gdje će Pučko otvoreno učilište Slatina ponovno biti u punom pogonu na području koje pokriva u krugu od 30 do 50 kilometara i omogućiti kvalitetno obrazovanje svima onima koji se žele doškolovati, odnosno steći određenu mikrokvalifikaciju ili kvalifikaciju da to učine putem vaučera ili ako inzistiraju na onim programima koje na žalost nemaju vaučer, da si plate sami. U svakom slučaju POU Slatina će biti spremno da u smanjenom obimu ipak pripremi dovoljan broj programa koji će omogućiti samozapošljavanje i zapošljavanje mnogih sa ovoga područja, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button