NASLOVNICAOD SVEGA POMALORADIO EMISIJE

Bolji svijet s Gitom Špoljarić

Jučer smo u poslijepodnevnom programu Radio Slatine ugostili Gitu Špoljarić.

Ova mlada djevojka se bavi pisanjem proze za koju je nagrađivana, svira klavir i bubnjeve i odnedavno je članica Mreže mladih savjetnika ureda pravobraniteljice za djecu.

Sa samo devet godina je napisala priču “Dobra priča bez naslova” koju je prepoznala udruga Društvo naša djeca te ju je izdalo kao slikovnicu u 300 primjeraka. Većinu tih primjeraka Gita je darovala upravo Društvu naša djeca. Stalna potreba za pisanjem se nastavila kroz osnovnu školu, a Gitina nastavnica hrvatskog jezika Marijana Toplak je prepoznala njezin talent te je slala njene radove na razna natjecanja.

– Natjecanja koja bih izdvojila i koja su bila na državnoj razini su “Lidrano” i “Odjeci “, – rekla nam je Gita. Upravo na natjecanju “Odjeci” je osvojila 1. mjesto s pričom “70 koraka” čija je tematika bila život Sirijskih izbjeglica. Tužnom pričom sirijske obitelji koja u ratno vrijeme doživljava teške situacije željela je ukazati na vrijednost života i da trebamo biti sretni s onim što imamo.

Teme za Gitino pisanje su uvijek bile ozbiljne. Bavila se problemima u svijetu, socijalnim pitanjima i klimatskim promjenama. Ona kroz svoje radove zapravo želi bolji svijet. Želi da se čuje i taj glas djeteta koji odrasli često zanemaruju.

Izuzetna prilika za to je bilo uključivanje u Mrežu mladih savjetnika. Ured pravobraniteljice za djecu je raspisao natječaj za petu generaciju Mreže mladih savjetnika i Gita se, na nagovor svoje nastavnice Marijane Toplak, kandidirala u lipnju prošle godine. U rujnu je stigao odgovor da je izabrana u skupinu od 25 članova u Hrvatskoj za mrežu mladih savjetnika ureda pravobraniteljice za djecu.

Na početku su to bili većinom online sastanci zbog udaljenosti i mjera Covida-19. Prvi sastanak uživo upriličen je u ožujku ove godine u Termama Jezerčice gdje su se svi osobno upoznali i krenuli s idejama i pitanjima što bi željeli konkretizirati.

– Nakon toga sastanka sam bila jako zadovoljna. Uvidjela sam da se naše mišljenje itekako uvažava i da je netko s nama spreman na angažman u rješavanju svjetske problematike za bolju kvalitetu života, – sa žarom je govorila naša sugovornica.

Nakon toga je uslijedio sastanak u Bilbau u Španjolskoj, na koji je Gita išla s kolegicom iz Dubrovnika. To je bila jedna još viša razina. Na tom sastanku se razgovaralo o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na cijelo čovječanstvo i na buduće naraštaje.

Europska komisija je 2010. godine pokrenula mrežu mladih savjetnika Europe pod nazivom ENYA, kao inicijativu da se ostvari dječje pravo na izricanje mišljenja. Velika međunarodna konferencija ENYA-e upriličena je u Reykjaviku na Islandu od 18. do 21. rujna ove godine.

Sastanku je prisustvovalo dvadesetoro djece iz članica EU, a među njima je bila i naša Gita. Radni jezik konferencije je bio engleski, a svaki mladi savjetnik je imao svoje izlaganje zajedničkih preporuka. Sve o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na život ljudi moglo se čuti na toj konferenciji. Gita je tu dobila stvarni osjećaj da se može nešto učiniti i da se njen glas čuje. Mandat u mreži mladih savjetnika traje 3 godine i ona vjeruje da će se za to vrijeme moći nešto konkretno učiniti.

– Trudit ću se da zajedno osvijestimo ljude, ne samo u Hrvatskoj, već i na svjetskoj razini. Da uvide koliki je stvarni problem klimatskih promjena i da poduzmemo konkretne korake da se problem riješi, a da ne ostane samo na mišljenju i riječima, – rekla je Gita.

Da ne biste dobili dojam kako je Gita pretjerano ozbiljna, ona, iznad svega, voli dobru glazbu te preferira rock iz 80-ih. Nedavno nas je posjetila sa svojim bendom “Sibnele” u kojem svira bubnjeve. Taj bend i prijateljice koje su s njom kroz gotovo cijelo školovanje puno joj znače.

Puno joj znači i neizmjerna podrška roditelja koji ju bodre u svemu i uvijek su uz nju.

 – Oni su me od malih nogu usmjerili i na pisanje i na glazbu. Sjećam se da su sa mnom bili danonoćno i posvetili mi svaki slobodni trenutak, – rekla je djevojka koja točno zna što hoće i što voli.

Na kraju je poručila slušateljima:

– Probajte nove stvari, posjetite nove zemlje, steknite nova iskustva, radite ono što volite. Bez obzira na druge – VI budite sretni!

Giti smo poželjeli puno uspjeha na njenom svijetlom putu te se nadamo da će napraviti velike korake i uspjeti doprinijeti stvaranju boljeg svijeta za sve nas.

Ratka Turk i Nikolina Mažar

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button