DOGAĐANJANASLOVNICA

Bogojavljenje – Sveta tri kralja

Blagdan Bogojavljenja ili Sveta tri kralja jedan je od najstarijih katoličkih blagdana, a nastao je na početku 3. stoljeća. Prema evanđelju po Mateju, mudraci s istoka kojima se ne spominju ni imena ni broj, vodila je sjajna zvijezda repatica do Jeruzalema gdje su se došli pokloniti novorođenom Isusu. Kasnija ih je predaja pretvorila u tri kralja s imenima Gašpar, Melkior i Baltazar, a Isusu su darovali tamjan kao Bogu, zlato kao kralju i smirnu kao čovjeku.

Ako ima ijedan blagdan u božićnom ciklusu koji jasno izražava sveopće Božje milosrđe, onda je to svetkovina Bogojavljenja ili Sveta Tri kralja koji su imali otvoreno srce i um da spoznaju Božje podražaje iznutra i prate znakove izvana. Isus je svojim utjelovljenjem tako jako zasjao da je obasjao i one najudaljenije koji su vapili za Bogom. Uz poznavanje starozavjetnih proročanstva, mudraci s Istoka bili su spremni na hod s Bogom, pa su došli do odgovora tko je taj koji zaslužuje njihovu kraljevsku pozornost. Njima je Krist iskazao milosrđe primivši ih u betlehemskoj štali. U tom je putu mudraca s Istoka simbolizirana sudbina svakog čovjeka: naš je život hod osvjetljen svjetlima da se pronađe ljubav, istina, unutarnji mir, pravednost i sloboda. Bogojavljenje je jedna zvijezda, ali nam je i Herod jedan put i zapreka na putu, što se uvijek događa na putu vjere.

Bog je Otac svih ljudi, On daje ljubav i ta ljubav traži i čeka sve, čak i one koji u ovom trenutku ne vjeruju ili su daleko. On strpljivo čeka, jer Boga će pronaći samo one koji ga iskreno traže u spremnosti i jednostavnosti svoga srca.

Među hrvatskim katolicima razvio se običaj blagoslivljanja vode na blagdan Bogojavljenja, pa se ovom blagoslovljenom vodom blagoslivljaju kuće i obitelji.
(mf/Iz arhive: Prilog pripremio dekan Slatinskog dekanata, preč. Dragan Hrgić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button