DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Bogat eno-gastro event slatinskih Ličana započeo prezentacijom ličkih sireva i vrhunskih vina u režiji Michelin chefa Gorana Kočiša

Udruga Ličana „Vila Velebita“ Slatina kroz projekt „Gastro Lika“ svake godine, sada već tradicionalno Slatinčanima prezentira ličke proizvode. Do sada su ponudili razne varijante ličkog doručka i ličkog ručka, dok su svoju 10. obljetnicu osnutka 2019. godine proslavili posluživanjem 20 različitih torti i na taj način oplemenili lički desert.
Ovoga puta su se odlučili sljubiti poznate ličke sireve s vrhunskim vinima, te su uz pokroviteljstvo Grada Slatine i Turističke zajednice Grada Slatine jučer u paviljonu Parka 136. slatinske brigade pripremili pravu eno-gastro poslasticu za sve ljubitelje autohtonih ličkih proizvoda i one koji će to tek postati.

Prezentacija tradicionalnih ličkih sireva i vrhunskih vina, odigrala se u režiji jednog od najboljih hrvatskih chefova, dobitnika Michelinove zvjezdice – Gorana Kočiša koji je istaknuo kako je riječ o specijalitetima koji su zaštićeni i dio su cjelovitog sustava kvalitete hrane, pića i suvenira pod nazivom ‘Lika Quality’. Navedena oznaka dodjeljuje se proizvodima koji su proizvedeni na području Lika destinacije sukladno svim zakonskim propisima, a odlikuje ih viši stupanj kvalitete i imaju uporište u tradiciji.

Tako su posjetitelji mogli kušati pet vrsta tvrdih i polutvrdih sireva, odnosno sireve od kravljeg mlijeka kao što su Krasnarski sir, Runolist i Lički sir, od ovčjeg mlijeka Velebitski sir, te kombinacije kravljeg i ovčjeg mlijeka Gacki sir.
A sve to u raznim kombinacijama koje je predložio chef Goran Kočiš, koji je inače vrhunski majstor u sljubljivanju hrane i vina. Za ovu je prigodu posjetiteljima ostavio na izbor da svatko nađe sebi omiljenu kombinaciju, a prema njegovoj ocjeni svih pet sireva idealno se sljubljuje s tri ponuđena vina koja su mlada i razigrana, osobito pjenušac koji pruža jedinstven okus u kombinacijama s grožđem ili džemom od šljiva s čilijem, te maslinovim uljem začinjenim aromom ružmarina.
Tom smo prilikom saznali kako se Goran Kočiš nakon svoje bogate kulinarske karijere u inozemstvu i hrvatskoj metropoli vratio u Slatinu u kojoj planira i ostati. Trenutačno je „freelancer“ s punim angažmanom jer radi jako puno konzaltinga i gostovanja, a zaokupljene je i svojim novim projektom o kojemu za sada ne želi otkrivati detalje.

– Imam velike planove na osnaživanju turističke i gastronomske ponude Slavonije i zato pristajem na ovakve akcije kao što je suradnja sa slatinskim Ličanima jer meni je cilj u bilo kakvoj kombinaciji, ličko-slavonskoj ili nekoj drugoj, prezentirati našu gastronomiju, dizati našu Slavoniju i pokazati da smo i mi tu, da smo živi, da itekako ima potencijala da se na neki način sudarimo i s Istrom i s Dalmacijom, bez obzira što oni imaju more, mi imamo također ovdje jako puno kvalitetnih stvari, – rekao nam je Michelin chef Goran Kočiš čiji novi projekt s nestrpljenjem iščekujemo.

Cijela priča jučerašnje prezentacije zaokružena je vinima vinarije Enosophia, što na grčkom znači mudrost vina. Enosophia je nastala kao plod razvoja temeljenog na dugogodišnjoj tradiciji vinogorja Feričanaca, te ulaganjima i ambiciji da se stvori kvalitetna vinska priča, te je novo ime Feravina.
Vinariju Enosophia, njezin novi brend i prva vina s interaktivnim AR etiketama u Slatini je predstavio voditelj prodaje Marin Galinec koji je istaknuo kako je jedan od ciljeva ovog novog brenda osvajanje mlađe publike.
Tako su posjetitelji uz vrhunske ličke sireve mogli kušati i tri vina iz nove linije Enosophia – pjenušac Nice to see you, graševinu Trs No.5 i rosé Matarouge.

Prvi je predstavljen perlajući pjenušac prigodnog naziva Nice to see you, proizveden charmat metodom od sorti chardonnay i pinot crni. Radi se o osvježavajućem brutu, nježne boje lososa i ugodno balansiranih kiselina.
Trs No.5 naziv je graševine iz 2020. godine i vino je koje se sljubljuje s glazbom putem aplikacije na pametnim telefonima.
Ružičasto vino Enosophia Matarouge, nazvano je po položaju Mataruge s kojeg potiču frankovka i pinot crni od kojeg je spravljeno. Etiketa, pak, ne ‘svira’ nego upućuje na aplikaciju s virtualnim putovanjem po najboljim rosé vinskim regijama svijeta. Skeniranjem etikete može se doznati i što različite nijanse roséa otkrivaju o sortama i okusima.

A upravo se o okusima raspravljalo na ovoj degustaciji tradicionalnih ličkih sireva i vrhunskih vina, i svaki je posjetitelj imao svoj jedinstveni doživljaj sljubljivanjem raznih kombinacija koje pružaju ovakvi vrhunski proizvodi.

– Bila nam je želja i ovom eno-gastro pričom povezati Slavoniju s našom rodnom Likom i u tome smo unatoč lošim vremenskim prilikama uspjeli s obzirom na odaziv naših sugrađana i brojnih gostiju pristiglih iz raznih krajeva Hrvatske pa čak i inozemstva, kako bi u sklopu bogatog programa u prigodi proslave Dana grada Slatine posjetili razne zanimljive manifestacije kojima ovih dana Slatina obiluje. Drago mi je da smo im mogli pružiti ovakav jedinstveni doživljaj koji će Slatinčanima približiti, ne samo Ličku kuhinju već i njezinu tradiciju i kulturu koja je zaista posebna, – istaknuo je predsjednik slatinske Udruge Ličana „Vila Velebita“ Željko Šnjarić, te najavio kako danas u sklopu 13. otvorenog prvenstva Slatine u kuhanju čobanca pripremaju još jedno kulinarsko umijeće koje će podijeliti sa svojim Slatinčanima.
Naime, tom će prilikom skuhati dva kotla tradicionalnog čobanca od ovčetine te počastiti građane uz neizostavno Velebitsko pivo.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button