DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

Blagdanski domjenak u Sopju

U mjestu Starin (Dravasztara) uz Dravu u južnoj Mađarskoj, gdje stoljećima većinsko stanovništvo čine Hrvati, prošloga je tjedna preminuo načelnik Šandor Matorić, koji je sa suradnicima bio čest i omiljen gost u Sopju, i koji je s načelnikom Sopja Berislavom Androšem provodio nekoliko značajnih prekograničnih projekata. Posljednji od njih osigurao je iz Interreg programa značajna sredstva za „Dravske manifestacije“ u Sopju i Starinu, među njima za sopjansku Bošprijadu, Mijoljsku potkovu u Gornjem Predrijevu, Ivanje u Sopju, Zagorske jeseni u Josipovu, a na većini tih tradicijskih događanja bio je i načelnik Matorić. Zbog preranog preminuća toga prijatelja Sopja, čelnici Općine Sopje blagdanski domjenak za općinske vijećnike, predstavnike mjesnih odbora, institucija, udruga i vjerskog života organizirali su poslije Božića.  

Sve prisutne pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Siniša Hrgović, koji je svima zahvalio na suradnji i čestitao božićne i novogodišnje blagdane. Načelnik Berislav Androš osvrnuo se na godinu koja se primiče svome kraju, rekavši da svi moraju biti zadovoljni onime što su uspjeli ostvariti, jer povrh izvornog proračuna, dogovoreno je mnogo projekata koji su bili sufinancirani sredstvima Europske unije, naših ministarstava i fondova, tako da je svako mjesto na području općine Sopje dobilo nešto važno, što im je bilo potrebno u tom trenutku.

– Znam da nitko nema čarobni štapić kako bi riješio sve naše probleme, ali radimo u skladu s našim potencijalima i mogućnostima na način da ih maksimalno iskoristimo i da povučemo što više sredstava iz fondova Europske unije, ali isto tako i iz naših ministarstava. Meni osobno u ovoj godini bila je najznačajnija uspostava rada dječjeg vrtića na području općine Sopje. Mislim da je to bilo najbitnije, a to nam je bio i glavni projekt u proteklom mandatu. Osim toga, Imali smo značajna ulaganja, više od 4,5 milijuna kuna, u sportsku infrastrukturu, a ulagali smo i u nogostupe, obnovu i opremanje domova, u projekte za mlade – studente, srednjoškolce, osnovnoškolce, u mlade obitelji i poduzetnike. Ulagali smo kao i svake godine, ali ove u još malo većem obuhvatu uspjeli smo rasporediti naš proračun na sve segmente društva. – rekao je načelnik Androš.

Proračun Općine Sopje za sljedeću godinu nešto je manji od 17 milijuna kuna, i također su obuhvaćena sva naselja na području općine.

– Implementirali smo ideje naših udruga, mjesnih odbora, zainteresiranih mještana i svih koji imaju dobre ideje, sve smo prihvatili i načinili kratkoročnu strategiju. Očekuje nas mnogo posla, izazovno razdoblje je pred nama, puno natječaja i uzbuđenja, puno projekata, vjerujem da ćemo sve uspjeti i realizirati.

Načelnik Androš ističe kako je svaki projekt značajan, jednako za starije mještane kao i za mlade, pa nije želio niti jedan isticati kao važniji od drugih. – Mislim da i sama činjenica da imamo 17 milijuna kuna u proračunu dovoljno govori sama za sebe. – rekao je načelnik Berislav Androš.   

Osobito zadovoljstvo svojim dolaskom u Sopje izrazio je novi župnik, vlč. Stjepan Škvorc, koji je došao u zajednicu u kojoj se ljudi, kako je rekao, ne žale, nego imaju i provode svoje ideje.

 

Petar Žarković

Glas Slavonije

Foto: Robert Turkalj/Radio Slatina

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button