DOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICA

Blagdanom Cvjetnice u slatinskoj Župi sv. Josipa započeo Veliki tjedan

Vjernici danas, 24. ožujka, slave Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje. Cvjetnica je kršćanski blagdan koji se slavi u nedjelju prije Uskrsa. U crkvama se blagoslove zelene grančice palmi, maslina i lovorike.
 
Blagdan Cvjetnice označava spomen na svečani Kristov ulazak u Jeruzalem, a ujedno predstavlja i početak Kristove Muke. To je i vidljivo u dvostrukom nazivu toga dana, Cvjetnica i Nedjelja Muke Gospodnje, kao i u dvostrukom otajstvu koje je jasno uočljivo u misnom slavlju, kada najprije spominje kako je Krist na magaretu ušao u Jeruzalem, a narod mu oduševljeno klicao ”Hosana! Hosana!”, zatim se spominje Kristova muke, kada je taj isti narod vikao ”Raspni ga! Raspni!”.
 
Liturgijska boja na Cvjetnicu nije ljubičasta, kao u ostale korizmene dane, nego je crvena koja simbolički upućuje na Kristovo mučeništvo.
Prije procesije koju su poveli župnik preč. Dragan Hrgić, ministranti i pjevači, održan je obred blagoslova maslinovih grančica u dvorištu župnog stana.  
 
Dolaskom u crkvu sv. Josipa, središnje euharistijsko slavlje na Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje predvodio župnik Župe sv. Josipa i dekan Slatinskog dekanata preč. Dragan Hrgić.
 
Procesija s blagoslovljenim maslinovim grančicama simbolizira svečani Isusov ulazak u Jeruzalem, kad su ljudi prostirali svoju odjeću pred njim kako bi hodao kao po tepihu, dok su žene i djeca bacali maslinove grančice i cvijeće da taj ulazak dodatno ukrase. Cvjetnica je spomen na taj svečani Kristov ulazak u Jeruzalem, a ujedno predstavlja i početak Kristove Muke.
 
Tijekom misnog slavlja uz pokriveno raspelo, umjesto redovitoga čitanja evanđelja pjevana je Muka Isusova. 
 
Nedjeljom Cvjetnice počinje Veliki tjedan i s Crkvom ulazimo u slavlje patnje i smrti Isusa Krista. U tom je tjednu sveto ili vazmeno trodnevlje, koje čine Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota, najsvetiji dani i srce liturgijske godine.
mf (adf; Foto: D. Fišli)
 
 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button