DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

BLAGDAN UZNESENJA BDM NA NEBO: Obitelji s brojnom djecom hodočastile Gospi Voćinskoj

U svojoj propovijedi biskup Škvorčević osvrnuo se i na proglašenje blagdana Velike Gospe sajamskim danom

VOĆIN

Obitelji s brojnom djecom diljem Požeške biskupije i ove su godine o blagdanu Uznesenja BDM na nebo, u narodu poznatom kao Velika Gospa, 13. put zaredom hodočastile Svetištu Gospe Voćinske i župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije, koja je dekretom Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata 21. kolovoza 2022. na blagdan Gospe Voćinske uzdignuta na čast manje bazilike.   

Voćinska svetišna crkva Pohoda Blažene djevice Marije do temelja je razorena u srbočetničkoj agresiji tijekom Domovinskoga rata 1991. godine, velikim naporima i sredstvima Požeške biskupije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Virovitičko-podravske županije, Općine Voćin, gradova i općina Virovitičko-podravske županije te brojnih donatora dvadeset godina kasnije izgrađena je u izvornom obliku i posvećena dan uoči blagdana Velike Gospe 2011. godine.

Toga je dana na svečanom misnom slavlju požeški biskup msgr. Antun Škvorčević predao ključ crkve tadašnjem župniku i voditelju svetišta vlč. Mladenu Štivinu, koji je po prvi puta poslije Domovinskog rata otvorio crkvena vrata župljanima. Sljedećega dana, na svetkovinu Uznesenja BDM, prvi hodočasnici u novoposvećeno voćinsko Svetište bile su obitelji s brojnom djecom. Požeška biskupija od tada svake godine 15. kolovoza slavi Dan obitelji, a u Svetištu Gospe Voćinske održava biskupijsko hodočašće obitelji s brojnom djecom.

I ove godine u Voćin su hodočastile stotine vjernika. Crkva je bila prepuna hodočasnika pa su mnogi pratili svečanost izvan crkve. Među njima bila je obitelj Babić iz Nurkovca nedaleko od Požeškog Brestovca s petero djece, obitelj Abijanac iz Završja nedaleko od Požege sa četvero djece i petim na putu, obitelj Kovačević iz Kutjeva s petero djece, i brojne druge. Svojevrstan uvod u misno slavlje bio je kratki glazbeni program koji je pripremio Centar za život i obitelj Požeške biskupije, a u kojemu su pjevajući i svirajući na različitim instrumentima nastupila djeca sa svojim roditeljima, a središnje misno slavlje u voćinskom marijanskom svetištu predvodio je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. Pozdravljajući nazočne vjernike, a osobito obitelji s brojnom djecom, biskup Škvorčević im je još jednom iskazao svoje posebno poštovanje za njihovo opredjeljenje služenja životu.

– Radujem se s vama što mi možemo na ovaj način, kao obitelji s brojnom djecom, hvaliti i slaviti Mariju ovdje u Voćinu, na ovaj dragi blagdan. Vi, drage obitelji s brojnom djecom, vi ste radost Marijina, radost Božja, stoga ste vi također radost naše biskupije, ali i radost naše domovine – rekao je biskup Škvorčević u svom pozdravu.

Premda je Voćin hodočasničko svetište, a o blagdanu Uznesenja BDM na nebo Gospi Voćinskoj hodočaste obitelji s brojnom djecom, Općina Voćin taj blagdan nije proglasila sajmenim danim pa nije bilo štandova na kojima su hodočasnici ranijih godina mogli kupiti hranu, piće i suvenire. Govoreći u svojoj propovijedi o hrvatskim aktualnostima, osvrnuo se biskup i na zabranu rada trgovina nedjeljom i blagdanom i proglašenje blagdana Velike Gospe u više gradova sajamskim danom.

– Naravno, s jedne strane smo osjetljivi na ono što mi materijalno trebamo imati da bismo dostojno živjeli, ali sve pretvoriti u trgovinu, u sajam, u vašar, to nije dostojno čovjeka, jer čovjek treba imati neku prigodu, mogućnost, ostvarivati svoje postojanje i na nekim drugim, višim razinama, osobito vjerničkim. Ovo što ste vi danas došli u Voćin, nije sajamski korak, nego je baš korak vjere i zahvalan sam što vi tumačite sebi i svojoj djeci da postoje dani trgovanja, ali postoje i dani kad je Bog prvi i najvažniji, kad Boga slavimo i njemu posvećujemo svoje vrijeme, svoje srce, svoj govor, molitvu i pjesmu. Hvala vam za to svjedočanstvo.

Osudio je biskup Škvorčević sve više obiteljskog, sportskog i ratnog nasilja u Hrvatskoj i u svijetu, jer ono postaje način života, ali i nasilja u filmovima.

– Sebičnost je bolest koja razara naše duhovno biće pa nam život postaje nešto sa čime se idemo poigravati. Život je Božje djelo, a majčinstvo je suradnja s Bogom na njegovu stvaranju. Roditelji u braku su s Bogom suradnici na pojavi novog života, i to je najveće dostojanstvo. Vi niste bili sebični, i vi se, očevi i majke, niste bojali života. I to je radost i punina ovog susreta – rekao je, uz ostalo, u svojoj propovijedi biskup Škvorčević.     

Svečano euharistijsko slavlje završilo je procesijom svih sudionika hodočašća središtem Voćina sa zavjetnom slikom Gospe Voćinske.

Od ravnateljice Caritasa Požeške biskupije Katarine Paulić doznali smo da će Biskupija i ove godine doznačiti novčanu potporu obiteljima s brojnom djecom.

– Trenutačno na popisu imamo 141 obitelj s petero i više djece na području Požeške biskupije. Ovih dana, međutim, pokušat ćemo sa župnicima ažurirati popis i revidirati ga ukoliko je kroz proteklu godinu rođeno još koje dijete. Granica za potporu obiteljima nije punoljetnost djece, nego završetak njihova školovanja. Iznos potpore nismo definirali, prijedlog će biti 150 eura, a kod većeg broja djece i pomoć će biti veća. – rekla nam je ravnateljica Caritasa.

Biskupijska pomoć obiteljima ovih će dana biti uplaćena na njihove račune. Među obiteljima s brojnom djecom nekoliko je obitelji s 12-ero djece, što je najveći broj djece u jednoj obitelji.

Petar Žarković, Glas Slavonije

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button