NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

BLAGDAN BL. IVANA MERZA proslavila prva župa pod blaženikovom zaštitom

Svečanim misnim slavljima 10. svibnja u župnoj crkvi bl. Ivana Merza obilježen je blagdan zaštitnika crkve, koji se slavi na dan njegova preminuća. Središnje misno slavlje predvodio je vlč. Vlado Razum, duhovnik Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa, a koncelebrirali su svi župnici Slatinskog dekanata.

Kad je 10. svibnja 1928. godine u 11.30 zvono zagrebačke katedrale oglasilo smrt dr. Ivana Merza, bio je to prvi slučaj u dugoj povijesti zagrebačke katedrale da se zvono oglasi kad je preminuo mladi laik, ne navršivši ni 32 godine. Vlč. Razum u nadahnutoj propovijedi približio je Merzove zasluge, rekavši kako je mladi Ivan Merz bio i ostao uzor kako treba živjeti vjeru i svjedočanstvo života. Na kraju mise domaći župnik, vlč. Nikola Jušić, zahvalio je svećenicima i predvoditelju misnog slavlja, podsjetivši da je prije šest godina, 10. svibnja 2013., požeški biskup mons. Antun Škvorčević blagoslovio gradilište crkve.

Župa bl. Ivana Merza u Slatini prva je u Hrvatskoj i u svijetu stavljena pod zaštitu toga hrvatskog blaženika, na dan kad ga je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim prigodom posjeta Banjoj Luci 22. lipnja 2003. godine. Naime, istoga dana požeški biskup mons. Antun Škvorčević potpisao je dekret o osnutku nove župe u Slatini pod zaštitom blaženog Ivana Merza.
Glas o hrvatskom blaženiku proširio se diljem svijeta pa se slavi i u dalekim zemljama, poput Japana, Perua ili Filipina.
(Petar Žarković/Glas Slavonije)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button