NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

BISKUPIJSKO SVETIŠTE MAJKE BOŽJE U VOĆINU: Obilježena obljetnica krunjenja lika Gospe Voćinske

7. lipnja prije 19 godina, za vrijeme svojega trećeg pastirskog pohoda Hrvatskoj 2003. godine sv. Ivan Pavao II. okrunio je lik Majke Božje Voćinske na slici nepoznatog autora.

Slika Gospe Voćinske, Majke od Utočišta, nastala je koncem 19. stoljeća, a samo čudom preživjela je dva svjetska i Domovinski rat. Tadašnji voćinski župnik Josip Martinac 1940. godine tu je staru sliku spasio pohranivši je u Dijecezanski muzej u Zagrebu, gdje je čuvana sve do 21. kolovoza 1999. godine, kad je u procesiji pješaka iz Požege svečano vraćena u Voćin.

Povodom obljetnice krunjenja lika Majke Božje Voćinske na zavjetnoj slici požeškoga biskupijskog svetišta, požeški biskup msgr. Antun Škvorčević u Voćinu je predvodio svečano misno slavlje, kome je prethodilo pokorničko bogoslužje sa slavljem sakramenta pomirenja te marijanska pobožnost.

„Dolazite najvećim dijelom iz pojedinih naših umirovljeničkih domova. Nosite, dakle, u svom srcu sve ono što se na svoj način zgusnulo tijekom vašega života, dužega ili kraćega, i pokatkad mi ne znamo što bismo s tim mračnim i teškim. Na hodočašću smo upravo zato da s Marijom, Isusovom Majkom, podijelimo te svoje terete životne, jer ona je pod križem Isusovim na svoj način primila sve nas, s našim nevoljama i patnjama, i kad joj mi otvorena srca obnavljamo i ponavljamo svoju odanost, događa se ponovno ona snaga koja jedina može pobijediti naše ljudske nemoći, osobito one u starijim godinama i pred granicom smrti,“ rekao je hodočasnicima biskup Škvorčević.  

Uz ostale vjernike, Gospi Voćinskoj o godišnjici krunjenja njezina lika hodočastili su voditelji i štićenici iz domova za odrasle osobe u Ljeskovici i Borovi, iz domova za starije i nemoćne osobe u Požegi, Velikoj i Daruvaru, iz doma Vedrana u Pitomači, iz doma Dragi bližnji u Okučanima, te iz još nekoliko domova. Sve njih, unatoč godinama i bolestima, biskup je pozvao da se raduju i zahvaljuju za ljepotu prirode u kojoj živimo i za život, jer to su lijepi osjećaji, i to je još uvijek život.  

„Ostanite vi njezina kruna! Gledajući neprestano krunu koju je stavio na ovaj lik Marijin i Isusov papa Ivan Pavao II., vi joj recite: I ja sam tvoja kruna, svojim životom, svojom molitvom i žrtvom,“ rekao je hodočasnicima na kraju euharistijskog slavlja biskup Škvorčević. 

Svi vjernici, osobito stariji i nemoćni, koji nisu mogli hodočastiti u Voćin, mogli su se molitveno povezati s vjernicima okupljenima u Voćinu putem izravnog prijenosa na web i facebook platformi Požeške biskupije.
(Petar Žarković, Glas Slavonije/Fotografije: Požeška biskupija)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button