DOGAĐANJANASLOVNICA

Biskup Antun Škvorčević predvodio središnje euharistijsko slavlje na dan slatinske Župe sv. Josipa

Centralnim misnim slavljem u Župi i crkvi sv. Josipa u Slatini tradicionalno je obilježen blagdan zaštitnika ove župe i grada Slatine.
Misno slavlje predvodio je msgr. Antun Škvorčević, požeški biskup uz koncelebraciju župnika slatinskog dekanata.
Središnjem euharistijskom slavlju prethodila je trodnevnica kojom se vjernici duhovno pripravljaju za ovaj blagdan, a ove ju je godine predvodio i propovijedao vlč. Ljubiša Krmar.
Današnja svetkovina započela je misnim slavljem u 7.00 sati kada je svetu misu služio vlč. Dragan Hrgić, nastavljena misom u 8.30 sati koju je služio vlč. Augustin Tašić, a završila je svetom misom u 18.30 sati koju je služio preč. Nikola Jušić.

Vlč. Dragan Hrgić zaželio je dobrodošlicu na svetkovinu sv. Josipa svim vjernicima i hodočasnicima te biskupu Antunu Škvorčeviću na početku središnjeg euharistijskog slavlja na kojemu su se u prepunoj Crkvi sv. Josipa okupili vjernici iz Slatine, ali i iz ostalih općina sa slatinskog područja kako bi zatražili mir i blagoslov na zagovor sv. Josipa te poslušali Božju riječ kroz propovijed biskupa Škvorčevića.
Isto tako povodom 100-te obljetnice Župe s puno radosti, ponosa i zahvalnosti u srcu prisjetio se i svih dobrih ljudi koji su svoj život, svoju ljubav i žrtvu ugradili u život ove župe kroz minulih sto godina, osobito svećenika i redovnica koji su dali sebe za ovu župu.
U svojoj propovijedi biskup Škvorčević je istaknuo važnost obitelji i obiteljskog života u vjeri s Isusom Kristom.

Ono što nismo sami mogli ostvariti to je ona naša sloboda koja nam je iznutra potrebna. Sloboda od zla, od sebičnosti, od pokvarenosti, od ranjenosti smrću. To je naše teško stanje koje nam ne dopušta da budemo zadovoljni s onim što ljudski možemo ostvariti, nego u nama treba netko moćan ostvariti svoje djelo pa da budemo oslobođeni od sudbine nemoći i ranjenosti zlom i smrću te budemo dignuti na onu razinu kojoj pripadamo po Božjem nauku.
I Josip koji je čovjek šutnje zna da je tako i u tišini svoga srca razumije više od onih koji su tada puno pripovijedali.
I u Hrvatskoj se počinje događati najdragocjenije onda kada čovjek u sabranosti i tišini svoga srca iskusi Božju blizinu i u svom srcu zna razgovarati, planirati, ostvarivati ono što je Božje, a toliko je naše.
To vam je sv. Josip koji je postao silno značajan što je s Bogom znao i mogao razumjeti i opredijeliti se, biti suradnik na njegovom ostvarenju našega spasenja u Isusu Kristu da je čovjeka iz njegove smrtne osude podigao u život. Znao je to iz vjere i sv. Josip pa je poput Abrahama Božja obećanja i u svome bračnom zajedništvu prihvaćao.
Kako učiniti da brak i obitelj u Hrvatskoj ne budu u stvarnosti prepuštene samo našem ljudskom hiru i nemoći. Sigurno tako, da brak i obitelj koji su Božji naum po čovjeku, da neprestano provjeravamo i učvršćujemo u sabranosti molitvenoj, u tišini i prisutnosti Božjoj.
Zajedništvo je u braku rješenje, zajedništvo nije naše djelo već Božje djelo koje je On smislio od početka. Gdje su takve obitelji koje će poput Svete obitelji, Marije, Josipa i Isusa znati neprestano živjeti u ozračju Božje istine o nama.
Nema rastava, tamo gdje nema molitve duhovna sastavnica braka je usamljena, i pitanje je od čega se može živjeti u braku u kojem je ljubav smalaksala jer postajemo izgubljeni. Samo molitvom i čvrstom vjerom možete sačuvati dostojanstvo i zajedništvo u braku i obitelji.“
– istaknuo je u svojoj propovjedi biskup Škvorčević koji je na kraju svima koji slave imendan uputio čestitke i blagoslov kao i svima koji su prisustvovali na svečanom misnom slavlju. Zahvalio se slatinskim župnicima Hrgiću i Jušiću na nastojanjima u vjeri u slatinskim župnim zajednicama, kao i svima koji s njima surađuju, svećenicima slatinskog dekanata, časnim sestrama, te županu Virovitičko-podravske Županije Igoru Androviću i gradonačelniku Grada Slatine Denisu Ostrošiću uz koje su na središnjem euharistijskom slavlju prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić i  pročelnica Ureda državne uprave Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak.

S današnjom svetkovinom sv. Josipa započela je proslava sto godina slatinske Župa sv. Josipa, a središnji dio proslave održat će se na jesen u mjesecu listopadu.
(mf/Foto: Robert Turkalj, Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button