DOGAĐANJANASLOVNICA

Biskup Antun Škvorčević predvodio središnje euharistijsko slavlje na blagdan sv. Josipa, zaštitnika Slatine i Župe sv. Josipa

Na svetkovinu sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, danas, 19. ožujka, požeški biskup, msgr. Antun Škvorčević pohodio je Župu sv. Josipa u Slatini gdje je u zajedništvu sa svećenicima Slatinskog dekanata predvodio središnje župno euharistijsko slavlje u prigodi proslave zaštitnika Župe i grada Slatine.

Ovogodišnja svetkovina je organizirana u skladu s trenutnim okolnostima ugroze koronavirusom, te je uz poštivanje epidemioloških mjera središnjem euharistijskom slavlju prethodila tradicionalna pobožnost posvećena zaštitniku grada, velika devetnica pod nazivom „Devet srijeda sv. Josipu“, kao i trodnevnica, kojima su se vjernici mogli duhovno pripraviti za ovaj veliki blagdan. Kako bi se izbjegla veća okupljanja na sam blagdan sv. Josipa organizirano je pet svetih misa.

Središnjem euharistijskom slavlju u 10.30 vjernici su mogli osim u crkvi prisustvovati i na vanjskom prostoru ispred crkve, odnosno Parku 136. slatinske brigade gdje je postavljen razglas, a misu su mogli pratiti i putem interneta i svojih radio prijemnika u direktnom prijenosu za koji se pobrinuo Slatinski informativni centar.

Na početku središnjeg misnog slavlja župnik slatinske Župe sv. Josipa i dekan Slatinskog dekanata, vlč. Dragan Hrgić zaželio je dobrodošlicu na svetkovinu sv. Josipa, biskupu Antunu Škvorčeviću, svim vjernicima i hodočasnicima, te predstavnicima javnog života, među kojima su se našli gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Dario Vrbaslija, zamjenik načelnika PU VPŽ Nenad Križić i slatinski paroh Dragan Gaćeša.

Isto tako izrazio je zahvalu za pomoć u organizaciji današnje proslave svim župljanima slatinskih župa sv. Josipa i bl. Ivana Merza, ministrantima, pjevačima, časnim sestrama, vjeroučiteljima, članovima pastoralnog i ekonomskog vijeća, brojnim samozatajnim pojedincima, te braći svećenicima Slatinskog dekanata.

– Posebne pozdrave danas upućujem starima, bolesnim i nemoćnima, koji su godinama na današnji dan sveta otajstva slavili u ovoj crkvi, a više to fizički ne mogu i prate nas putem izravnog prijenosa.
Želim zahvaliti i djelatnicima Grada Slatine za raspoloživost, pažnju i pomoć koju nam iskazuju kao župnoj zajednici obnašajući svoju časnu dužnost, te djelatnicima Radio postaje Slatina koji su omogućili izravni prijenos središnjeg misnog slavlja, – rekao je vlč. Hrgić te u svoje osobno ime i u ime cijele župne zajednice zahvalio biskupu Škvorčeviću što je i ove godine, u ovim teškim okolnostima s njima podijelio radost zajedništva.

– Želimo i danas, ovdje, u crkvi sv. Josipa, posvjedočiti svoju ljubav i vjerničko poštovanje prema Vama kao pastiru naše Požeške biskupije, – zaključio je župnik Hrgić, a potom su biskupa posebno pozdravili i darivali predstavnici slatinskih prvopričesnika. 

U svojoj propovijedi biskup Škvorčević je istaknuo koliko je u ovim teškim vremenima važno biti budan srcem za drugoga, što je izraz prijateljstva, ali i biti budan za Boga kroz svoju molitvu.

Biskup Škvorčević podsjetio je kako nam je papa Franjo želio sv. Josipa približiti o 150. obljetnici njegova proglašenja zaštitnikom sveopće Crkve, te na odluke pape Franje o proglašenju godine posvećene svetom Josipu i godine posvećene obitelji.

– Hvala ti papa Franjo što si nas podsjetio na to jer i mi sabrani ovdje u slatinskoj crkvi na svetkovinu sv. Josipa baš smo takvi, mali, jednostavni ljudi ovoga kraja, ali u nama, u svakome od nas, bdije srce vjerno Bogu, te ispunjeni Njegovom snagom nastojimo živjeti plemenitost jedni prema drugima, a po takvom srcu blizu nam je Bog kao što je bio sv. Josipu i sv. Obitelji, – istaknuo je biskup te vjernicima čestitao svetkovinu sv. Josipa koji nas voli očinskim srcem.

– Sveti Josipe moli za nas, za svakog pojedinog od nas, za naše obitelji, za našu domovinu, – zaključio je biskup Škvorčević te na kraju zazvao Božji blagoslov na cijelu Župu i grad Slatinu da sveti Josip još čvršće nađe mjesto u našim obiteljima.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button