Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAOD SVEGA POMALOZABAVA

Biografski film “Punim plućima” mlade slatinske redateljice Leile Elhoweris predstavljen slatinskoj publici

Sinoć je u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta održan drugi dan manifestacije „Kino pod zvijezdama“. Večer je započela animiranim filmom za djecu „Tabaluga“, potom se nastavila ukrajinskim filmom „Stop zemlja“, a nakon toga je slatinsku premijeru doživio kratki dokumentarni film naziva „Punim plućima“ mlade slatinske redateljice Leile Elhoweris.

Premijera ovog dokumentarnog filma održana je prije točno mjesec dana u kinu Tuškanac u Zagrebu u sklopu „5. revije studentskih filmova Sveučilišta VERN“, a sinoć je ugledao svjetlo dana i na našoj ljetnoj manifestaciji.

Kratki dokumentarni film „Punim plućima“ govori o Slavenu Škrobotu, mladiću koji sebe smatra pustolovom te strastvenim zaljubljenikom u glazbu i putovanja. Njegov drugi život, kako ga on naziva, započeo je 2009. godine kada je nesretnim skokom u more, pri padu na prijatelja, slomio vrat i ostao nepokretan te završio u kolicima s dijagnozom „tetraplegičar“. No unatoč ovim nesretnim životnim izazovima, Slaven i dalje osvaja svijet, živi, kako film kaže – punim plućima.

– Shvatio sam da, bez obzira na moj invaliditet, želim proputovati svijet. Da želim ljudima koji se nalaze u sličnoj situaciji kao i ja svojim savjetima i iskustvom pomoći da se odvaže na putovanja. Želim im pokazati i dokazati da se sve može ako se to uistinu želi, i da bez obzira na invaliditet mogu slijediti i ostvariti svoje snove, baš kao i ja! Da postoji još mnogo toga što život može ponuditi, pa čak i nakon ovakve nesreće, – kaže Slaven ukratko o sebi.

Projekcija je privukla brojne građane koji su došli pogledati jednu stvarnu priču osobe koja je unatoč svim životnim nedaćama uspjela pronaći način da nadiđe prepreke, osoba koja se nije predala kada je bilo najteže. Slaven je gledateljima svojom upornošću pokazao da ništa nije nemoguće, da svijet boljih mogućnosti postoji, samo se trebamo hrabro odvažiti kako bismo ostvarili svoje snove.

Redateljica filma, Leila Elhoweris, studentica je diplomskog studija filmske i televizijske režije i produkcije u Zagrebu, a sama kaže kako je ovo jedan biografski film o putopiscu koji je obišao svijet bez ijednog koraka.

– Ideja za snimanje ovog filma je nastala za potrebe jednog kolegija, s obzirom na to da studiram režiju i produkciju. Međutim, film je naišao na jako pozitivne kritike, tako da ga planiramo slati i na neke filmske festivale, a možda kasnije objaviti i online kako bi ostao u nekom trajnom zapisu i kako bi ga mogli pogledati svi koji to još nisu uspjeli, – istaknula je Leila.

Ona nažalost nije mogla prisustvovati ovoj premijeri zbog poslovnih obaveza, no tu je bila njena obitelj koja ju je došla podržati, a koja joj je uvijek oslonac u životu i bez koje ovog filma ne bi ni bilo, zato im se posebno zahvalila u odjavnoj špici filma.

Što se tiče nekih budućih planova, trenutno se priprema za snimanje kratkog igranog filma za koji je sama pisala scenarij, a kojega će i režirati. Taj će film ujedno biti i njezin diplomski rad. No ni tu nije kraj kreativnosti i marljivosti ove mlade redateljice jer trenutno radi na još jednom filmu na kojemu je sama zadužena za produkciju i scenarij.

Nadamo se da će i te filmove slatinska publika imati priliku vidjeti i to već sljedeće godine na ovoj istoj manifestaciji „Kino pod zvijezdama“.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button