NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Bijes kod djece – kako se postaviti kao roditelj?

I mala djeca imaju izljeve bijesa, a kada ih imaju roditelji ih gledaju isključivo samo kao posljedicu u ponašanju. To je u potpunosti krivo gledanje na situaciju, jer bi se zapravo trebali zapitati kako se zapravo dijete osjeća kada svoje emocije manifestira kroz bijes.

Djeca osjećaju pozitivne i negativne emocije. Nositi se sa pozitivnim emocijama je u potpunosti lako, ali sa negativnim je malo teže, te za njih treba puno iskustva i situacija, koje će dijete naučiti na koji način se nositi sa njima, a da je prihvatljiv.

Kroz roditeljsku podršku, ponašanje i razgovore, dijete će naučiti prepoznati stanje i emociju, te kako ih prihvatiti i upravljati njima.

Kada dijete bijesni, znači da se zapravo osjeća u poptunosti bespomoćno, zbog čega je roditeljska podrška i razumijevanje od najvećeg značaja. Bijes djeteta ne znači da je dijete neodgojeno, da izaziva ili da samo traži pažnju!

Za roditelje se rađa neugodna situacija ukoliko dijete pobjesni u javnosti, ali baš o njihovoj reakciji ovisi u kojoj mjeri će dijete razumjeti trenutnu emociju, te kako će ju naučiti svladati.

Najčešći uzroci bijesa kod djece do 4 godine su motoričke sposobnosti, koje ne mogu pratiti sve njihove želje. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, dijete će biti frustrirano, te će se osjećati bespomoćno, zbog čega će emocija bijesa postajati sve jača.

Ponašanje je djetetov jedini ispušni ventil u trenucima bijesa. Ukoliko roditelj na ispade bijesa reagira mirno sa prijedlozima, većina djece će se smiriti i prestati sa negativnim ponašanjem. Nikada ne smijete ništa raditi umjesto djeteta, jer ćete na taj način samo produljiti osjećaj bijesa kod djeteta.

Vikanje na dijete, pričati mu ili ga kritizirati u trenucima bijesa, nema apsolutno nikakvog učinka, jer u tom trenutku dijete ne može razumijeti. Udaranje je nedopustivo, jer se u suprotnom dijete osim bijesa mora boriti i sa neprihvaćanjem njegovih emocija, te trpjeti poniženje i kaznu.

Roditelji se moraju znati nositi s promjenama u djetetovom ponašanju te mu znati objasniti kako da prevlada određene emocije i kako da  ponaša u određenim situacijama. Na roditeljima je da djetetu već na početku pokažu što je prihvatljivo i što trebaju učiniti da im bude kasnije lakše u životu.

Autor: A.Z., Foto: Katrina Brown/Shutterstock 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button