NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Bijela raskošna ljepota na zaleđenoj Javorici

Postali su labudovi ljubimci šetača, pa im donose stari kruh po koji gladne ptice rado dolaze do same obale

U utorak, najhladnijeg jutra ove zime u Slatini se živa u termometru spustila na osam Celzijevih stupnjeva ispod ništice. Unatoč vedrom i sunčanom vremenu, bilo je vrlo hladno, pa je temperatura cijeloga dana imala negativan predznak. U takvim vremenskim uvjetima prvi put ove zime zaledio se najveći dio površine akumulacijskog jezera Javorica, poznatoga slatinskog izletišta, što je stvorilo izuzetan ugođaj.

Po ledu koji se ljeskao na suncu šetkalo se jato divljih pataka, a kroz trsku blizu obale dva su graciozna labuda pitomo došla na samu obalu, vjerojatno očekujući da im slučajni namjernici dobace neki zalogaj. Te su velike ptice već nekoliko zima stalni stanovnici slatinske Javorice.

(Foto: Petar Žarković)

Zabilježili smo da je jato velikih i teških bijelih ptica početkom siječnja 2017. otkrilo akumulacijsko jezero Javoricu i odlučilo se privremeno nastaniti upravo na toj vodi. Sljedeće zime nije došlo tako veliko jato, ali jezerom su plovili mama, tata i petero mladih. Kad su malo porasli, jedan mali labud je nestao, ali nitko nije znao što mu se dogodilo. Ostali mladunci su porasli i dosegnuli veličinu odraslih labudova, ali su još uvijek imali mladenačku boju. Samo je boja na donjim dijelovima krila bila bijela, prava boja odraslog labuda. Vratili su se u svoju ljetnu postojbinu i mladi su labudovi krenuli svojim putem, a odrasli i dalje zime zimuju na slatinskoj Javorici. Svake godine bijeli pernati ljepotani na Javorici daruju prirodi novo potomstvo. Možda najviše malih labudova bilo je 2020. godine, kad je na vodi i u gustišu Javorice odrastalo osam malih labudova.

Osam mladih labudova odrastalo je na Javorici 2020. godine (Foto: Željko Felbar, arhiva)

Snimio ih je poznati slatinski videokroničar Željko Felbar, u nekoliko videozapisa za Marinianis TV, Damir Jukić za portal Radio Slatine, Dragutin Fišli za svoj domovina.net, Jasminka Vampovac i Snježana Kontić za icv.hr, a možda je najljepše kadrove prije dvije godine snimio Robert Turkalj, pa oni još uvijek kolaju društvenim mrežama i jednako zadivljuju ljubitelje tih pernatih ljepotana.

Foto: Robert Turkalj
Labudove rado snimaju i veliki i mali (Foto: Petar Žarković)
 
(nm/Izvor: Petar Žarković, Glas Slavonije)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button