DOGAĐANJANASLOVNICA

Biciklistička karavana „Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana“ i ove se godine zaustavila u Slatini

Biciklistička karavana “Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana”, koju organizira Hrvatsko društvo iz Ljubljane u suradnji sa Savezom hrvatskih društava u Sloveniji i ove je godine, već tradicionalno, prošla kroz Slatinu.

Karavana je u Slatinu stigla jučer u poslijepodnevnim satima predvođena logističkom pratnjom u kojoj su se našli Milan Pavelić, organizator i voditelj ovoga projekta još od prve karavane i dopredsjednik Hrvatskog društva iz Ljubljane Ante Pandža, dok se predsjednik iste, Filip Božić zbog obveza nije mogao priključiti karavani.

Milan Pavelić je Hrvat koji živi u Sloveniji te je na ovu ideju došao s ciljem izgradnje dobrih međususjedskih odnosa između Slovenije i Hrvatske kroz povezivanje svih destinacija u karavani. Biciklistička karavana počinje u Vukovaru, gradu simbolu otpora i pobjede te u znak odavanja počasti svim braniteljima Republike Hrvatske, a završava u glavnom gradu Slovenije – Ljubljani.

Biciklističku karavanu u Slatini je u ime Grada Slatine dočekao pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok, a susret domaćina i gostiju započeo je polaganjem upaljenih lampiona ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade.

Tom prigodom je pročelnik Šarabok sudionicima karavane zaželio dobrodošlicu.

– Svake godine ste naši dragi gosti i zaista mi je drago što smo vas i ove godine mogli ugostiti u našem gradu. Zahvaljujem se organizatorima na ovom hvalevrijednom projektu te se nadam da ćemo se vidjeti i iduće godine u Slatini, – istaknuo je pročelnik Šarabok.

U ime organizatora i svih sudionika karavane “Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana”, domaćinima se na gostoprimstvu zahvalio Milan Pavelić.

– Drago mi je što je Grad Slatina od prve karavane njezin sudionik i naš dragi domaćin. Svake se godine ovdje zaustavimo i vjerujem da će se naše prijateljstvo nastaviti i u godinama koje slijede. Isto tako zahvaljujem se našim biciklistima koji su se uključili u projekt, neki od njih voze po 15. puta dok je nekima ova karavana prva, a svima nama je i sigurnija uz policijsku pratnju kroz cijelu Hrvatsku stoga veliko hvala i policajcima, – rekao je Pavelić, te dodao:

– Danas se mogu pohvaliti s jednom velikom stvari, a to je da je naš “Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana” doživio svoju punoljetnost.
Dakle ovo je 18. karavana i svi smo zadovoljni što se ispunjava naš zacrtani cilj od prvoga dana. Kao sportaši-rekreativci željeli smo na neki način obilježiti naš Vukovar, a znamo što se u Vukovaru događalo, te smo simbolično izabrali 25. lipnja zato što je i Slovenija i Hrvatska imala Dan državnosti na taj dan. Mi Hrvati koji živimo u Sloveniji sada prigodnim programom pod nazivom „Lijepo je imati dvije domovine“ obilježavamo i 30. svibnja i 25. lipnja.

Ovaj projekt inače povezuje 11 hrvatskih i 4 slovenska grada, a u svakom od tih gradova imamo veliku potporu. Osim toga „Put prijateljstva“ nije samo vožnja bicikla već i povezivanje tih gradova čiji su gradonačelnici još 2016. godine potpisali Povelju o sudjelovanju u ovom sportsko-kulturnom projektu koji će živjeti i kada mi više ne budemo vozili, jer doći će nove generacije, – rekao je voditelj karavane Milan Pavelić.

U trodnevnoj slavljeničkoj, 18.-oj po redu karavani dugoj 500 km ove godine sudjeluje 25 slovenskih i hrvatskih biciklista koji će svoj „Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana” izvesti u tri etape. Prva je Vukovar – Đurđevac, druga Đurđevac – Samobor te treća Samobor – Ljubljana.

Nakon kratkog osvježenja i razmjene prigodnih poklona u hladovini središnjeg gradskog parka biciklisti su iz Slatine krenuli put Đurđevca.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button