DOGAĐANJANASLOVNICA

Betlehemsko svijetlo stiglo je u naš grad

Danas oko 17,30 sati slatinski Odred izviđača Lisice donio je u naš grad Betlehemsko svijetlo koje je i ove godine dočekao gradonačelnik Denis Ostrošić. Otkad je pandemije, zbog poštivanja mjera, Betlehemsko svijetlo naši izviđači više ne raznose po gradu, nego ono ima svoje posebno mjesto u paviljonu slatinskog Parka 136.brigade gdje ga mogu preuzeti svi koji žele.

Voditelj slatinskih izviđača Denis Cukor s ponosom nam je danas istaknuo kako slatinske „Lisice“ već dugi niz godina pronose Betlehemsko svijetlo po cijeloj županiji, a ove godine će ga pronijeti i izvan županije,u Feričance.

Betlehemsko svijetlo je poznata tradicija koja se prenosi već preko 36 godina. Iz Betlehema se svjetlo prenosi u Austriju a iz Austrije ga Savez izviđača Hrvatske donosi u Zagreb, te ga slatinske Lisice donose u Slatinu.

„Grad Slatina nas svake godine pomogne u financiranju putovanja do Zagreba, tako da im ovoga puta zahvaljujemo na podršci i nadam se da će se ova tradicija nastaviti“, rekao je Denis Cukor.

Po Betlehemsko svjetlo prošle su godine išla dva predstavnika „Lisica“, dok su ove godine išli u nešto proširenijem sastavu ali opet u minimalnom broju te su ovo putovanje odradili u skladu s epidemiološkim mjerama.

Ovo putovanje slatinskim izviđačima je bila prilika da posjete i kulturne ustanove, odnosno pohodili su dva muzeja u Zagrebu.  

„S odredom izviđača Lisice imamo odličnu suradnju i svijetlo uvijek prvo dođe u Slatinu a potom zasvijetli diljem županije, tako će biti i ove godine bez obzira na ovu tešku situaciju. Na Lisice možemo biti ponosni jer izviđaštvo ima dugu tradiciju u Slatini, pratimo rad izviđača, pohvalno je što okupljaju jedan manji broj ali uistinu zainteresirane djece.Nadam se da će kada pandemija završi biti i veći broj djece i mladih okupljenih u slatinskim izviđačima koji će onda dobiti svoj prostor na rubu Slatine gdje bi mogli imati svoj kamp koji bi tada mogao biti kamp susretanja,događanja i razvijanja izviđaštva kroz prijateljstva s drugim odredima diljem Hrvatske.

Svim izviđačima i svim građanima grada Slatine i županije neka ovo svijetlo doista zasvijetli u božićnoj noći. Želim svima puno veselja i radosti te lijepo obiteljsko okupljanje, naravno misleći na nužne mjere“, rekao je gradonačelnik Ostrošić.

Betlehemsko svjetlo će u našem paviljonu biti svima na raspolaganju do Badnjaka, a odmah po dolasku u Slatinu preuzeli su ga slatinski vatrogasci,vrtići i drugi koji su to htjeli.“Lisice“ uvijek imaju i rezervu koju čuvaju kod kuće u slučaju da se svjetlo u paviljonu ugasi, odnosno da ga se može ponovno upaliti.

(Tekst i Foto:Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button