NASLOVNICAŽUPANIJA

Besplatno voće i povrće te mliječni proizvodi za sve školarce: Za „Školsku shemu“ javile su se sve škole s područja Virovitičko-podravske županije

Ministarstvo poljoprivrede i ministar Tomislav Tolušić, pokrenuli su inicijativu radi povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece. Od školske godine 2017./2018. Hrvatska započinje s provedbom Školske sheme – besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu. Školska shema objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama, a za provedbu ove Sheme ukupno je osigurano 23 milijuna kuna kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mliječnih proizvoda. Za financiranje provedbe Školske sheme Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj 1.720.946 EUR za voće i povrće te 800.354 EUR za mlijeko i mliječne proizvode.

Svaka škola koja želi sudjelovati u Školskoj shemi odabrat će lokalnog dobavljača koji će isporučivati voće i povrće (100-150 g po djetetu tjedno) i mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. (0,15-0,25 l po djetetu tjedno). Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine.

Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije, Vesne Šerepac, sve su se škole s područja VPŽ prijavile za Školsku shemu, izuzev jedne (Industrijsko-obrtnička škola Slatina), jer ona nema prostor za zadržavanje hrane zbog nedostatka prostora. Tako će djeca s područja i Virovitičko-podravske županije, oko 7.810 učenika, zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede i ministru Tomislavu Tolušiću dobiti besplatne obroke voća i povrća, te mliječnih proizvoda, a u svemu ovome sudjelovat će i brojni OPG-ovi s našeg područja koji će školama isporučivati hranu. Na ovaj način će se pomoći i djeci s kvalitetnim i zdravim obrokom, kao i lokalnim OPG-ovcima kako bi oni mogli svoje kvalitetne proizvode plasirati na školske klupe. (www.vpz.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button