DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Bakićki ribiči na korak do useljenja u svoj novi ribički dom

Radove na uređenju ribičkog doma Športsko ribolovne udruge „Šaran“ Bakić obišli su Gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, gradski pročelnici; Stručne službe Krunoslav Šarabok i Upravnog odjela za razvoj grada Marin Kokorić te voditelj Odsjeka za komunalni sustav Vjekoslav Hess gdje su ih dočekali Damir Kireta, predsjednik ŠRU „Šaran“ Bakić i tajnik iste Andrija Antolović.

Tom je prigodom predsjednik Kireta podsjetio kako je nakon pripreme projektne dokumentacije izgradnja ribičkog doma započela 2007. godine kada je Udruga imala svega 18-ak članova dok ih sada broji 350, a nakon niza problema i nedostatka financijskih sredstava tek sada ulazi u završnu fazu opremanja. 

– Nadam se da ćemo donju etažu, odnosno barem veliku dvoranu uspjeti završiti do 6. lipnja kada će biti održano klupsko natjecanje u lovu ribe udicom na plovak u sklopu kojega će se na starom Bajeru u Slatini natjecati seniori, a na ribnjaku u Bakiću kadeti. Bilo bi to ujedno svojevrsno otvorenje Doma iako na njemu još ima puno posla do konačnog uređenja koje se planira iduće godine do jeseni.

– Budući da se prošle godine ukazao problem s nedostatkom vode zbog pada razine podzemnih voda dobar dio sredstava utrošili smo na izgradnju dubinskog bunara i nabavu pumpe, a zbog visokih računa za električnu energiju uslijed rada pumpe za vodu i izvođenja raznih radova prešli smo na solarnu energiju te uložili u postavljanje solarnih ploča na krovištu, – pojasnio je predsjednik Kireta te se zahvalio svim izvođačima radova koji su izvrsno obavili svoj posao do sada kao i članovima Udruge koji su se također uključili i maksimalno pomogli izgradnju doma koji će im služiti na ponos kada bude dovršen.

Uslijed situacije s koronavirusom radovi prošle godine nisu obavljeni planiranom dinamikom zbog zabrane okupljanja, a samim time nisu se mogle održati planirane radne akcije, te su prenesena sredstva u iznosu od 85.000 kuna u ovu godinu u kojoj financijski plan Udruge iznosi 350.000 kuna od kojih je, kako doznajemo, već realizirano oko 75%. Osim ulaganja u izgradnju Doma Udruga ima i dodatne, itekako velike troškove, ističe predsjednik Kireta, te smo doznali kako Udruga za reviziju Ribolovno gospodarske osnove izdvaja 50.000 kuna, za poribljavanje oko 45.000 kuna, jer Udruga skrbi za sve vode na kojima je ovlaštenik ribolovnog prava i to na području grada Slatine te općina Sopje, Čađavica, Nova Bukovica i Mikleuš, dok za ribočuvarsku službu godišnje izdvaja 35.000 kuna. Tu su i dodatna ulaganja gdje je prošle godine nabavljen čamac s motorom koji je registriran te ima sve potrebne dozvole za plovidbu rijekom Dravom. Uz sve to Udruga uredno podmiruje svoje obveze o čemu svjedoče i redovite inspekcije koje su ove godine već dva puta izašle na teren i nisu zatekle nikakve nepravilnosti.

– Od ove godine uveden je novi oblik ribolovnih dozvola koje se izdaju u digitalnom obliku, a na koje se pojedini ribolovci još uvijek privikavaju no mi se pridržavamo svih zakona i propisa, a da su naši članovi zadovoljni radom Udruge svjedoči njihova brojnost koja se povećava iz dana u dan, – zaključio je Kireta te izrazio nadu da će uskoro riješiti i problem s dobivanjem adrese sjedišta Udruge koja bi glasila na novouređeni ribički dom u Bakiću, no problem je što se čestica na kojoj je izgrađen nalazi u katastarskoj općini Sladojevci.

Najavivši planove u narednom razdoblju Kireta se još jednom zahvalio Gradu Slatini na konstantnoj potpori njihovom radu i prije svega izgradnji ribičkog doma.

Iduće godine u planu je izgradnja vanjske fasade što je uvjet za dobivanje uporabne dozvole, dok će potkrovlje biti uređeno naknadno kada se za to stvore financijski uvjeti. Ribiči svakako planiraju i uređenje okoliša s popratnim sadržajima čime će se u konačnici zaokružiti jedna cjelina zajedno s prekrasnim bakićkim ribnjacima koji su smješteni s druge strane kanala.

– Športsko ribolovna udruga „Šaran“ Bakić jedno je od izuzetno aktivnih udruga, koje ne samo da svojim postignućima i promocijom pomažu gradu Slatini, već i uključivanjem u manifestacije kroz godinu, – izrazio je zadovoljstvo njihovim radom gradonačelnik Ostrošić te napomenuo kako je intenzivnija suradnja s ovim Društvom započela prije tri godine kada su se bakićki ribiči javili Gradu Slatini nakon što su konačno dobili rješenja i sredili imovinsko pravne odnose, a Grad se uključio s nekoliko donacija da započnu, davno prekinuti radovi, na izgradnji ribičkog doma u Bakiću.  

– Ono što danas ovdje možemo vidjeti jedna je energija Društva sa 350 članova koja je pokrenula proces koji ide polako svome kraju i ja se nadam da će uz pomoć Grada koji i dalje pomaže i to upravo donacijom za trenutačne troškove, a nadam se da ćemo do kraja godine uspjeti sufinancirati još jedan dio troškova tako da ovaj objekt zaživi jer mislim da ima punu težinu s obzirom na velik broj članova i njihove brojne aktivnosti, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić te im zaželio puno uspjeha u daljnjem radu u sklopu kojega će se širiti do sada stečena brojna prijateljstva što je još jedan od pokazatelja da je to zajednica koja funkcionira na pravi način.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button