NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Bajkovite aktivnosti u DV Zeko u sklopu Mjeseca hrvatske knjige

Dječji vrtić Zeko u suradnji s Gradskom knjižicom i čitaonicom Slatina obilježava Mjesec hrvatske knjige na nove i neobične načine. Zajedničkim idejama osmišljen je projekt “Putujući kovčeg bajki” u koji su knjižničarke uz prethodni dogovor s odgojiteljicama pripremale slikovnice i knjige bajki. “Putujući kovčeg” čekao bi vrtićarce pred ulazom u Knjižicu gdje bi ih knjižničarke dočekale, pozdravile i pozvale da se učlane u Gradsku knjižicu uz besplatno članstvo za narednih godinu dana.

Roditelji djece polaznika Dječjeg vrtića Zeko, iako su zbog epidemiološke situacije već duže vrijeme izvan prostora vrtića, ponovo su pokazali veliku suradnju i prihvatili poziv odgojiteljica te snimili audio snimke priča i bajki koje su djeca zatim slušala za vrijeme aktivnosti i prije popodnevnog odmora. Mališani nisu krili oduševljenje i ponos kada su prepoznali glas koji čita priču a poneki su i sami snimili priču s mamom ili tatom, bakom ili djedom, koji su u ovo hladno jesensko vrijeme ispunili vrtić predivnim pričama i bajkama.

Još jedna neobična suradnja vezana uz obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige dogodila se u vrtiću za što su uz vrtić Zeko, Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina i roditelje polaznika, zaslužni vatrogasci, odnosno Vatrogasna zajednica VPŽ koja je nedavno polaznicima vrtića poklonila vatrogasne bojanke.

Upravo te bojanke potaknule su kod djece imitativne igre vatrogasaca, istraživanje i promišljanje o tom pozivu, a osobito ih se dojmila omiljena maskota vatrogasaca dabar Virko s kojim je upriličen susret u vrtiću.

Dabar Virko donio im je još slikovnicama u kojima su glavni likovi vatrogasci, a uz jednu od njih su svi zajedno ponovili brojeve od 1 do 10.

Djeca su Dabra Virka iznenadila svojim znanjem o vatrogascima ali i pjesmom o njemu koja je nastala iz dječjih izjava i priča o Dabru Virku.
Dječje izjave u stihove je pretvorila zamjenica ravnateljice Tamara Dorić, a uz pomoć roditelja pjesma je uglazbljena, aranžirana i snimljena.
Djeca su prepoznala svoje izjave u njoj i oduševljeno je prihvatila, svidjela se i Dabru Virku, kao i županijskoj Vatrogasnoj zajednici koja ju je proglasila himnom dabra Virka i vatrogasaca Virovitičko-podravske županije.

– Uskoro nas čeka i premijera pjesme, a do tada se još jednom zahvaljujem na suradnji Gradskoj knjižnici i čitaonici, Vatrogasnoj zajednici VPŽ, roditeljima naših polaznika, osobito gospodinu Siniši R. i njegovom kolegi Vlatku C. koji su vatrogasnoj himni udahnuli život i učinili je stvarnom. Veliko hvala i svim djelatnicima vrtića, a posebno djeci čije ideje u ovo za sve nas vrlo neobično vrijeme i dalje stvaraju predivne projekte i suradnje, – rekla je  zamjenica ravnateljice Tamara Dorić.
(Mihaela Feldi/Foto: DV Zeko)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button