DOGAĐANJANASLOVNICA

Asfaltiranje prometnica u istočnom i zapadnom dijelu slatinske Poduzetničke zone „Turbina 2“ ulazi u završnu fazu

Radovi na izgradnji prometnica i javne rasvjete u istočnom i zapadnom dijelu Poduzetničke zone „Turbina 2“ ušli su u završnu fazu.
Tim je povodom gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić u pratnji voditeljice Odsjeka za prostorno uređenje pri Upravnom odjelu za razvoj Grada Slatine Vesne Klement i višeg savjetnika za prostorno uređenje i graditeljstvo Borisa Presečana obišao spomenutu Zonu, gdje su zatekli radove na završnom asfaltiranju nogostupa i kružnih lukova na raskrižjima prometnica.  

U protekla dva tjedna obavljeno je asfaltiranje cesta ukupne površine 9.500 m2 u sklopu kojega je postavljen nosivi asfaltni sloj debljine 7 cm + habajući asfaltni sloj debljine 4 cm, a asfaltirano je i oko 3.500 m2 pješačkih staza.

Izgrađena je i javna rasvjeta gdje su na području cijele Zone postavljena 83 rasvjetna stupa visine 10 m s ekološkim LED svjetiljkama. Također, u suradnji s tvrtkom HEP ODS Elektra Virovitica Pogonom Slatina obavljeno je spuštanje zračnog dalekovoda, koji je prolazio iznad građevinskih čestica u Zoni, te je postavljen podzemno u zeleni pojas prometnice, čime se povećava iskoristivost parcela namijenjenih za gradnju gospodarskih sadržaja.

U narednom periodu slijede radovi na krajobraznom uređenju zelenog pojasa u sklopu kojih će se u Poduzetničkoj zoni „Turbina 2“ posaditi 530 komada različitih vrsta drveća, nakon čega će se obaviti označavanje izgrađenih prometnica horizontalnom i vertikalnom prometnom signalizacijom.

– Vjerujem da ćemo početkom iduće godine ovaj projekt uspješno završiti i na taj način dobiti ono što nam je nedostajalo, a to je pristup svim poduzetničkim i ostalim prostorima na području PZ „Turbina 2“. Na ovaj način osiguran je i izlaz na slatinsku obilaznicu preko novog kružnog toka što će rasteretiti promet u gradu od Ulice kralja Tomislava, gdje će se i Mlinska ulica na neki način sačuvati jer promet teških teretnih vozila više neće biti moguć kroz sami grad. To nam je i bio cilj, kako zbog sigurnosti školaraca i ostalih građana, tako i zbog samog stanja infrastrukture u gradu, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te dodao kako je izgradnjom nogostupa i postavljanjem javne rasvjete također povećana sigurnost zaposlenika ovdašnjih tvrtki koji pješice dolaze do svog radnog mjesta. 

Radove u sklopu ovoga projekta izvodi tvrtka Gravia d.o.o. iz Osijeka, stručni nadzor obavlja Helion Group d.o.o. iz Osijeka, a koordinator zaštite na radu tijekom izvođenja radova je Zdenko Menčik, ovlašteni koordinator II iz Slatine.

Ugovorena cijena radova iznosi 8.925.597,61 kn, a sufinanciranje je odobreno iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“ putem Javnog poziva „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“ u visini od 61,41 % prihvatljivih troškova.

Isto tako Grad Slatina je prošao administrativnu provjeru i uskoro se očekuje potpisivanje ugovora s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije o sufinanciranju do 50% vlastitog učešća iz nacionalnih sredstava za sufinanciranje EU projekata.

Podsjetimo, Grad Slatina je Korisnik bespovratnih sredstava temeljem provedbe projekta Izgradnja prometnica i javne rasvjete u istočnom i zapadnom dijelu Poduzetničke zone „Turbina 2″ u Slatini koji se financira se Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020., iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020″, temeljem Javnog poziva „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona” , broj projekta KK.03.1.2.03.0057.

Cilj projekta je Izgraditi prometnice i javnu rasvjetu u istočnom i zapadnom dijelu poduzetničke zone „Turbina 2“ u Slatini, što podrazumijeva izgradnju i uređenje prometne infrastrukture unutar poduzetničke zone Turbina 2 u Slatini, te javnu rasvjetu i krajobrazno uređenje javnih površina.

Rezultat provedbe projekta: izgrađene istočne i zapadne prometnice u zoni, ukupne duljine 1375 m, s postavljenom javnom rasvjetom i hortikulturno uređenim zelenim pojasom.

Ukupna vrijednost projekta: 15.912.697,45 kn

Iznos bespovratnih sredstava:  9.772.587,27 kn

Razdoblje provedbe:  2019. –  2022.

 

Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Grada Slatine
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button