DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Antunovo u Sladojevcima i Našicama nekad i sad

Večeras je u Zavičajnom muzeju održana svečanost otvorenja izložbe autora Miroslava Šarića  ”Kad cvatu bijeli ljiljani” – pučka pobožnost sv. Antunu Padovanskom u našičkom i slatinskom kraju.

Miroslav Šarić je muzejski tehničar Zavičajnog muzeja Našice iza kojeg između ostalog stoji 20 godina istraživanja materijalne i nematerijalne baštine etnografskog karaktera gdje je prikupio brojne podatke i predmete vezane uz pučku pobožnost štovanja svetoga Antuna Padovanskog. Upravo je taj oblik pobožnosti itekako zastupljen na slatinskom kraju, posebice u Sladojevcima kojima je inače sveti Antun i zaštitnik. Velik dio prikupljenih predmeta koje Slatinčani mogu vidjeti u muzeju vlasništvo je izlagača Šarića, jedan dio slatinskog i našičkog muzeja, zatim Samostana sv. Antuna Padovanskog u Našicama, te privatnih osoba.

Sve to doznali smo na večerašnjem otvorenju od strane samog autora Miroslava Šarića, ali i kustosa slatinskog muzeja Srđana Đuričića koji su i zajednički odradili lavovski dio posla na postavljanju ove izložbe. Samu izložbu otvorio je ravnatelj muzeja Vlado Majhen, a događaj su više nego prikladnim napjevima posvećenim sv. Antunu obogatile sjajne članice KUD-a Dika.

”Pučka pobožnost na našičkom, ali i slatinskom kraju krije još mnogo toga za istražiti, prikazati, ali i očuvati za buduće generacije. Vođen tom mišlju, kao svoj prvi korak na tom području, odlučio sam prikazati pobožnost i privrženost vjernika našičkog i slatinskog kraja prema sv. Antunu Padovanskom. Odabrani predmeti za ovu izložbu potječu s ova dva područja na kojima istražujem zadnjih desetak godina i upravo je to razlog zašto su oni zastupljeni na izložbi. Nabožni predmeti, slike, sličice, molitvenici, sakralna plastika, vezivo za oltare čine većinu izložbe. Ovom izložbom nastojao sam prikazati kako se Antunovo slavilo i na koji se način danas slavi u Našicama i Sladojevcima.” – riječi su autora Miroslava Šarića koje smo iščitali iz kataloga nastalog za ovu prigodu u nakladništvu Zavičajnog muzeja Slatina, a kako bi pobliže upoznali javnost s ovom izložbom.

Damir Jukić

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button