DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Antički underground: laž, istina i mit Kazališta Virovitica zaintrigirao slatinske srednjoškolce

Danas (7.11.) je u Pučkom otvorenom učilištu Slatina uprizorena posljednja u nizu ovogodišnjih predstava u sklopu Slatinske male scene.

„Antički underground: laž, istina i mit“ ime je kazališne predstave Kazališta Virovitica koje je imalo čast zaključiti Slatinsku malu scenu i istom oduševiti oko 350 srednjoškolaca i 20-ak učitelja slatinske Srednje škole Marka Marulića.

Ova je predstava nastala prema motivima „Najljepših priča klasične starine“ Gustava Schwaba, a kao autorski projekt dramaturginje i redateljice Dore Golub namijenjen je prvenstveno mladoj publici.

U sklopu predstave tri se lika iz grčke mitologije direktno obraćaju svojim gledateljima u težnji da s njima razgovaraju suvremenim jezikom – jezikom pop kulture, masovnih medija i društvenih mreža – ujedno ih uvodeći u svijet odabranih klasičnih priča.
Spajajući antičko i suvremeno, protagonisti ove predstave zastupaju tezu da je kazališna umjetnost nasušno potrebna društvu – i to napose društvu koje proživljava i preživljava ekonomsku, duhovnu i egzistencijalnu krizu obilježenu koronavirusom i njegovim posljedicama.

Radi se o predstavi podjednako edukativnoj i zabavnoj, čiji je glavni cilj probuditi i osvijestiti kritički duh u mladima koji se s ovim tekstovima susreću.
Upravo je to uspjelo glumačkom trojcu: Goranu Košiju koji je glumio Hermesa, Sari Lustig u ulozi Kore i Goranu Vučku čija je uloga bila Kor, a koji su ujedno uprizorili i brojne druge mitske likove.

Nakon spuštanja zavjese poslije zadnje odigrane predstave ovogodišnje Slatinske male scene istu je ravnateljica POU Slatina Danijela Fabric Fabijanac ocijenila izuzetno uspješnom.

– Danas smo posebno sretni jer je završila 10. Slatinska mala scena tim više što je i danas dvorana bila ispunjena do posljednjeg sjedala. To smatramo zapravo nekim našim imperativom – Biti bolji i raditi dalje, – istaknula je ravnateljica Fabric Fabijanac te najavila ujedno i neke novine i planove za sljedeću Slatinsku malu scenu:

– Imamo već neke nove ideje za sljedeću Scenu koja je prijavljena na Ministarstvo kulture i medija. Moja je ideja da u narednim godinama učenici nauče neke nove pojmove, stoga su u pripremi radionice koje će svake godine biti nešto drugo, tipa – što radi režiser, što radi glumac, koji je posao koga u kazalištu… Cilj je da se naučimo s tim novim terminima, te da kako idemo s filmskom pismenošću paralelno radimo i kazališnu pismenost. Voljeli bi da djeca to čuju iz „prve ruke“ te smo već dogovorili s nekim kazalištima da nakon predstave obave i razgovor s njima što će ih vjerujem potaći na bolje razumijevanje kazališta, – rekla je ravnateljica te ujedno izrazila ponos i na Slatinske kazališne večeri u sklopu kojih su predstave također izuzetno posjećene.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

 

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button