GOSPODARSTVONASLOVNICAPOLJOPRIVREDARADIO EMISIJE

Anđela Cvjetković i Renata Benija o “Lokalnim akcijskim grupama” na Radio Slatini

Danas smo u poslijepodnevnom programu Radio Slatine ugostili Anđelu Cvjetković, predsjednicu i managericu za strateške projekte u LAG-u Terra Liburna iz Opatije i Renatu Benija, voditeljicu i managericu LAG-a Marinianis. Povod za razgovor je bio projekt “Klub 7” koji je trenutno u provedbi i koji okuplja 7 LAG-ova na njihovim područjima, a sutra se održava kod nas, na području LAG-a Marinianis.

Na samom početku smo željeli slušateljima pobliže pojasniti sam pojam LAG-ova, njihovu svrhu, zadaće i ciljeve.
– Lokalne akcijske grupe (LAG) nastoje potaknuti komuniciranje, razmjenu iskustva i suradnju te dati poticaj srodnim razvojnim inicijativama u ruralnim dijelovima Hrvatske. U Hrvatskoj ima 56 LAG-ova koji obuhvaćaju 531 jedinicu lokalne samouprave (121 grad i 410 općina). Osluškujemo potrebe naših korisnika i kroz različite projekte i sredstva omogućavamo poboljšanje i napredak njihovih djelatnosti – objasnila nam je Anđela koja u LAG-u Terra Liburna djeluje više od 10 godina, od samog osnutka.

Renata i Anđela su članice upravnog odbora Leader mreže Hrvatske (nevladinog udruženja LAG-ova i potpornih institucija isključivo iz javnog i civilnog sektora).
– Leader program se oslanja na izradu i provedbu razvojnih strategija za razvoj ruralnih ili ribarstvenih područja – nastavlja Anđela.

Renata nam je pobliže objasnila na kojem području djeluje LAG Marinianis.
– LAG Marinianis je osnovan 11. studenog 2011. godine, obuhvaća 5 jedinica lokalne samouprave Grad Slatinu, općinu Donja Bukovica, Općinu Sopje, Općinu Čađavica i Općinu Voćin. Od samog početka osluškujemo potrebe terena, što nam je i zadaća. Jedna od mjera koju smo uspjeli provesti je mjera istovjetna mjeri 6.3.1. koja je za naše područje jako značajna. To je potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. S druge strane smo imali drugu mjeru koja se više oslanjala na jedince lokalne samouprave i kroz taj program smo imali 5 projekata. Možemo reći da se trudimo i da smo strategiju odradili 99,9% učinkovito – govori nam Renata.

Nedavno je LAG Marinianis organizirao radionicu pod nazivom “Od ideje do financiranja” na kojem je i Anđela bila jedna od predavača.
– Te radionice su jako bitne jer svim LAG-ovima je bitno umrežavanje i razmjena iskustava, potreba, problema i ideja. Trudimo se savjetovati, informirati, educirati i biti aktivni na svim poljima. Aktivni smo bili i na projektu “Zaželi” koji je bio vezan za Europski socijalni fond. Projekt je sretno završio i nadamo se da će ih biti i u budućnosti. U budućnosti će nam projekti biti bazirani na partnerstvu između korisnika i zajednice, a bazirat ćemo se i na projektima vezanim za zelenu digitalnu tranziciju – nastavlja Renata.

– “Europski zeleni plan” je jedan “krasan” dokument koji je trenutno neizvediv i ljude često obeshrabljuje, ali ako on adresira manje korištenje pesticida, korištenje obnovljivih izvora energije, nekakva rješenja koja se naslanjaju na te obnovljive izvore, ima 101 mala ideja. Ono što je lijepo u Hrvatskoj je da jako puno tvrtki, znanstvenika, agencija itd. rade na tom polju, trude se donijeti prijedloge inovacija tako da nije nužno da moramo ići van da bi si pomogli, već bi to imali tu kod nas. Tako da bi priča bila izvediva. Ukratko postoji i ideja i rješenje tako da će to i u budućnosti biti izvedivo. LAG-ovi bi bili nosioci idejnog rješenja koje bi na kraju spustili na svoje korisnike – govori nam Anđela koja je i koordinator za zelenu digitalnu tranziciju.

Projekt “Klub 7” koji nam je i bio povod za ovu emisiju je trenutno u provedbi. Nositelj cijelog projekta je LAG  Terra Liburna i tema projekta je ruralni turizam. Cilj projekta je postaviti na noge turistički proizvod. U projektu osim LAG-a Terra Liburna sudjeluje još 6 LAG-ova, a od 19. do 21. travnja je domaćin LAG Marinianis.

– Gosti će odsjesti na Višnjici koju će moći detaljnije upoznati, vodit ćemo ih u Dravsku priču te u posjet OPG-u Hrgović gdje će moći vidjeti jedan jedinstven sistem navodnjavanja. Obići ćemo i Interpretacijski centar “Sequoia” i Geo info Centar Voćin te OPG “Mašala” koji se nalazi na pola puta između Voćina i Jankovca. Na Višnjici ćemo imati priliku vidjeti i prezentaciju proizvoda malih lokalnih proizvođača. U petak u 9 sati na Višnjici organiziramo predavanje koje će održati Branimir Blajić pa bih ovim putem pozvala sve zainteresirane da se odazovu – rekla je Renata.

– Vaši ljudi u Slavoniji su jako poznati po svom gostoprimstvu i ja sam sigurna da će nam biti inspirativno i lijepo – rekla je Anđela.

Mi ćemo popratiti njihov obilazak i detaljnije vas izvijestiti kako im je bilo u obilasku naših prirodnih ljepota.
Na kraju su naše gošće u dobrom duhu poslale poruku svim zainteresiranima da se jave u svoj LAG za bilo kakav savjet, pomoć ili ideju, a Anđela je poručila slušateljima – “Budite dobri i bliski s prijateljima, a s LAG-om još bolji”.

(nm/Tekst: R. Turk, Foto: N. Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button