DOGAĐANJANASLOVNICA

Alkohol, brzina, mobitel i pojas najčešći su uzroci teških prometnih nesreća

Načelnik Policijske postaje Slatina Krunoslav Sertić na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Slatine ocijenio je stanje kriminaliteta na području postaje zadovoljavajućim, jer je u prvih jedanaest mjeseci ove godine evidentirano ukupno 297 kaznenih djela, dok je prošle godine u istom vremenskom periodu evidentirano 248 kaznenih djela.
Prema njegovim riječima, ovogodišnje povećanje prvenstveno se odnosi na nove pojavne oblike, odnosno zabilježena su 34 kaznena djela ubijanja ili mučenja životinja, a evidentirano je i 40-ak kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta.
Ove godine bilo je 80 imovinskih kaznena djela u odnosu na 109 za isto razdoblje prošle godine pa se vidi pozitivan trend opadanja imovinskog kriminaliteta. Pozitivan trend PP Slatina bilježi i u stanju sigurnosti prometa na cestama: ove godine u prvih 11 mjeseci evidentirano je 140 prometnih nesreća, a prošle godine bilo ih je 150. Osim toga, lani su se dogodile četiri prometne nesreće s poginulim osobama, a ove godine niti jedna nesreća s poginulom osobom nije evidentirana.

U pogledu pojačanih mjera vezano za Zakon o sigurnosti prometa na cestama, ove godine ukupno je na području grada evidentirano 3905 prekršaja, a prošle godine 3794 prekršaja. Do blagog povećanja došlo je zbog pojačanog praćenja prioritetna četiri prekršaja koji najčešće dovode do prometnih nesreća s težim tjelesnim ozljedama ili većom materijalnom štetom, ali i poginulim osobama. To su alkohol, brzina, mobitel i pojas. Zato ćemo i dalje stavljati naglasak na ove prekršaje. Upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola ili opojnih sredstava evidentirano je u 387, a lani u 388 prekršaja. Bilo je 107 prekršaja protiv javnog reda i mira, u odnosu na 131 prošle godine.

Načelnik Sertić upozorio je na operativnu akciju Mir i dobro s naglaskom na sigurnost građana i imovine te je upozorio na pažljivo korištenje pirotehničkih sredstava, prema na slatinskom području nije bilo težih slučajeva ozljeđivanja prilikom korištenja pirotehničkih sredstava. Ona se mogu koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja.
– U pogledu noćnih izlazaka mladih intenzivno pratimo stanje sigurnosti na terenu, a pratimo i točenje alkohola maloljetnicima i pijanim osobama, osobito u dane vikenda, blagdana i određenih manifestacija u gradu. Intenzitet praćenja ćemo pojačati u suradnji s novoosnovanim Državnim inspektoratom od 1. siječnja, naglasio je načelnik Sertić.
(Petar Žarković,Glas Slavonije/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button