KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Agrotehničari SŠ Marka Marulića Slatina na terenskoj nastavi u slatinskom Duhanu

Predmetni nastavnici u poljoprivrednoj struci Srednje škole Marka Marulića Slatina, Željka Venus i Alen Đurasek ponovno su s učenicima 4. razreda smjera agrotehničar izišli iz komfora svoje učionice te odradili zanimljivu terensku nastavu.

Tako su jučer, 26. travnja posjetili Duhan d.d. Slatina, tvornicu za otkup i preradu duhana čime su ostvarili jedno iskustvo više, a kroz suradničku nastavu iz predmeta Marketing u poljoprivrednoj proizvodnji i Gotovi proizvodi u poljoprivredi biljnog podrijetla.

U realizaciji ovoga projekta učenicima i profesorima pomogli su direktor Duhana Krešimir Hrgović i rukovoditelj proizvodnje i obrade duhana Josip Zdeličan koji su ih poveli na „putovanje“ na koje su krenuli od samih početaka. Tako su „zagrebli“ u daleku prošlost tradicije uzgoja duhana na širem slatinskom području, kulture, koja je možda najrevolucionarnije utjecala na razvoj pojedinih ruralnih sredina (Gornjeg Miholjca, Josipova, Bakića….) „hraneći“ svoje stanovnike usprkos šturoj pjeskovitoj zemlji.
Pojasnili su im kako je to bilo nekada, a na sličan način ostalo je i do današnjih dana. Zemlja je i dalje „štura“, odnosno pjeskovita, ali su nove generacije proizvođača duhana prihvatile nove tehnologije. Navodnjavanje i najsuvremenija mehanizacija, umnogostručile su prinose, pojednostavili poslove i povećali broj kooperanata. Prema riječima direktora Krešimira Hrgovića otvaraju se nova tržišta, dovode novi kooperanti, povećavaju se otkupne cijene i povećavaju preradbeni kapaciteti.

Slike govore više od tisuću riječi, te su se učenici obilaskom pogona imali priliku „iz prve ruke“ upoznati s tehnologijom uzgoja i prerade duhana, ali i s marketingom i promidžbom duhanskih proizvoda koji su itekako važni za uspješno poslovanje.

– Kažu da dvoje ljudi bolje vidi, troje još i bolje….uostalom, međusobnom suradnjom, šaljemo poruku našoj djeci….zajedno ste jači; surađujte, razmjenjujte informacije, razmjenjujte iskustva, razmjenjujte tehnologije i tehniku….mijenjajte sebe….i usput mijenjajte Svijet. Sigurni smo, vi to možete, – poručili su profesori Željka Venus i Alen Đurasek.
(mf/Izvor: SŠ M. Marulića Slatina, prof. Alen Đurasek)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button