DOGAĐANJANASLOVNICA

75. obljetnica ubojstva župnika Bürgera i 20.obljetnica smrti župnika Udovičića

Jučer na 75. obljetnicu ubojstva slatinskog župnika Julija Bürgera i 20. obljetnicu smrti slatinskog župnika Franje Udovičića, požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, u zajedništvu s vjernicima grada Slatine i svećenicima Slatinskog dekanata, u župnoj crkvi sv. Josipa predvodio je večernje euharistijsko slavlje.

Na početku slavlja župnik Dragan Hrgić uputio je biskupu dobrodošlicu a budući prvopričesnici uručili su mu cvijeće. Župnik je pozdravio i ostale prisutne svećenike, slatinskog gradonačelnika Denisa Ostrošića i prisutne vjernike.

Biskup Antun Škvorčević spomenuo se današnjeg dana 1944. godine kada je ubijen slatinski župnik i dekan Julije Bürger i pozvao je prisutne da mu ovom svetom misom iskažu zahvalnost. Rekao je još kako smo kao kršćani dužni moliti i za one koji su počinili zločine, kako bi i oni kao Božja stvorenja bili ozdravljeni njegovim praštanjem i milosrđem.

Župnik Bürger je u Slatini službovao od 1923. godine, za crkvu sv. Josipa nabavio je oltar Presvetog Srca Isusova i oltar Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, a na njegovu inicijativu 1937. godine iz Rijeke u Slatinu dolaze časne sestre Presvetog Srca Isusova.

Biskup se prisjetio i svećenika Požeške biskupije, dekana virovitičkog dekanata i slatinskog župnika Franje Udovičića, koji je u 31. godini svećeništva i 57. godini života nakon duge i teške bolesti preminuo 23. studenoga 1999. u virovitičkoj bolnici. Požeški biskup Antun Škvorčević, 25. studenoga te 1999.-te godine, predvodio je misu zadušnicu u slatinskoj župnoj crkvi Sv. Josipa a predvodio je i pogrebne obrede u Grubišnom Polju, gdje je župnik Udovičić pokopan. Franjo Udovičić rođen je 1942. godine u Rašeljkama u BiH, a kao dječak s roditeljima je doselio u Grubišno Polje. Završio je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu, kao i teološki studij te je za svećenika zaređen g. 1968. Godinu dana službovao je kao kapelan u župi sv. Marije na Dolcu u Zagrebu. Godine 1969. dolazi u Slatinu, gdje 1970. godine postaje župnik. Od 1990. godine obnašao je službu dekana virovitičkog dekanata.

Biskup Škvorčević je zahvalio prisutnim svećenicima i vjernicima na molitvi za ubijenog župnika Bürgera, kao i za sve druge žrtve, potaknuvši još jednom promicanje kršćanske kulture spomena, utemeljene u praštanju i milosrđu.

Svećenici i vjernici jučer navečer molili su i za župnika Udovičića.

Biskup je zahvalio župniku Hrgiću i njegovim suradnicima na svemu što čine u izgradnji župne zajednice i podsjetio nazočne da će se u petak, 13. prosinca, na dvadeset i osmu obljetnicu razaranja Gospinog svetišta u Voćinu i ubojstva njegovih stanovnika, održati hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije. Program hodočašća započinje u 11 sati na Prebendi iznad voćinskog svetišta gdje će se okupiti hrvatski branitelji, predstavnici vojske i policije i drugi vjernici te će odonud, nakon uvodne molitve, krenuti pokornička procesija prema crkvi. Po dolasku u svetišni prostor, pokraj Memorijala «U Majčinu naručju» bit će proglašena imena svih voćinskih žrtava, upaljene svijeće i položeno cvijeće te upućena molitva. Neposredno nakon toga bit će slavljena sveta misa za duše poginulih, a predvodit će je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, koji je na samome kraju pozvao sve koji mogu da se pridruže hodočašću.

(tks/Foto:Tea Kiš Slačanac)


 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button