NASLOVNICASPORTUDRUGE

7. memorijalna utrka „Stazom mučeništva“ Pakrac-Bučje

U sjećanje na 16. siječnja 1992. godine, kada je obavljena posljednja razmjena zatočenika logora Bučje u Domovinskom ratu, članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine” Pavo Tutenov, Goran Draksler, Mario Kovač i Robert Poljanac, sudjelovali su na poziv poznatog hrvatskog ultramaratonca i počasnog člana Glasnika istine Duška Štrbca na 7. Memorijalnom maratonu Pakrac – Bučje.

Maraton pod nazivom „Stazom mučeništva“ organizirala je Udruga civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, a Glasnici istine su redoviti sudionici uz koje su i ove godine sudjelovali i članovi udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije Heroji ne umiru.
Na startu maratona, ispred pakračke HVIDR-e, trkače su ispratili članovi Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije na čelu s predsjednikom Dinkom Miovcem.

Na svom putu prema Bučju sudionici ovog događaja zastali su kod mjesta pogibije Vjenceslava Štrbca brata maratonca Duška i Spomen obilježja poginulim braniteljima 127. virovitičke brigade kod Brusnika te im paljenjem svijeća odali dužnu počast.

Logor Bučje prvi je koncentracijski logor u Domovinskom ratu, koji je osnovan 17. kolovoza 1991., kroz koji je prošlo oko 300 ljudi, a 22 logoraša još uvijek se smatraju nestalima. Na mjestu logora uređeno je Spomen obilježje i izgrađena kapelica posvećena sv. Antunu Opatu pustinjaku.

Dolaskom na ciljno odredište u Bučje trkače su uz članove udruge domaćina dočekali i preživjeli logoraši, gradonačelnica grada Pakraca Anamarija Blažević, te ostali sudionici i uzvanici na komemoraciji među kojima su bili i načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević, Marcel Štrok voditelj odjela za javni red i mir pri PU virovitičko-podravskoj, Đurđica Komar Veličan te Mirko Poljanac predsjednik HVIDR-e Virovitica.
Logistička pratnja tijekom trajanja maratona kao i svake godine bili su članovi DVD-a Pakrac predvođeni predsjednikom Ilijom Turkovićem st.
(mf/Izvor: Glasnici istine, p.t i m.k)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button