DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

61. susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina otkrio „Priznanje“

Članovi Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina sastali su se po šezdeset prvi put u prostoru slatinske Knjižnice gdje su raspravljali o pročitanom djelu koje su si zadali za ovaj put.
Kako su do sada čitali romane različitih žanrova i tema, za ovaj susret odabrali  su psihološki triler „Priznanje“ poznate irske spisateljice Jo Spain, naglasivši da spomenuti roman nije jedini koji knjižnica ima u svom fondu, niti jedini koji se čita.

Doznali smo da je zanimljivost ovoga romana u samom naslovu djela. Isticanje  svršene radnje glagolskom imenicom spisateljica započinje roman na vrlo neobičan način. Već se dogodio zločin, znamo tko je njegov izvršitelj, imamo priznanje, ali sada slijedi analitički dio radnje kojim, kroz aktere romana postepeno doznajemo što se sve događalo. 
Rasprava o knjizi bila je dinamična.

– Upoznavajući sudionike ovog slučaja, koji su i glavni likovi, zajedno sa detektivima sumnjamo, tragamo, spajamo činjenice, priče, događaju se obrati,  da bi nas na samom kraju romana autorica dovela na svršen čin konačnog priznanja. Likovi romana dobro su prikazani, ali nam se uglavnom nisu svidjeli, teško je bilo naći pozitivan lik. Sam milje, okruženje u kojem se događala radnja je Irska u svim svojim ekonomskim promjenama od devedesetih godina 20. stoljeća pa sve do 2012. Iako prilično mračan roman, priznanje na kraju, bez obzira na njegov razlog, daje nadu u bolji svijet, – ispričali su nam članovi Čitateljskog kluba te knjigu preporučili svim onim čitateljima koji vole dobar psihološki triler pun obrata, napetosti, iznenađenja, istaknuvši kako su likovi realni, životni, sa svim svojim problemima i nedostacima.

Za roman „Priznanje“ Jo Spain članovi kluba dali su srednju ocjenu 4,29.

Sljedeći susret Čitateljskog kluba je u utorak, 11. listopada u 17,30 sati u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Slatina.
Do tada članovi imaju zadatak pročitati knjigu „Narod knjige“ australske spisateljice Geraldine Brooks, a o njoj za sada znamo tek toliko da će čitatelji u ovom romanu moći razotkrivati čudesnu povijest jedne knjige koja je zanimala ljude kroz stoljeća i svojim postojanjem svjedoči o miru, ljubavi, životu.

– Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom, – poručuju članovi Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina.
(mf/Izvor: Čitateljski klub GKiČ Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button