DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

60 GODINA GIMNAZIJE U SLATINI

Prve je školske godine upisano 85 polaznika

Komisija za propise i organizaciona pitanja Narodnog odbora općine Podravska Slatina dana 25. veljače 1963. godine razmotrila je prijedlog Savjeta za prosvjetu toga odbora za osnivanje Gimnazije u Podravskoj Slatini i konstatirala da je prijedlog opravdan. Na osnovu toga komisija je istoga dana predložila da Narodni odbor općine Podravska Slatina na svojoj sjednici 28. veljače 1963. donese rješenje o osnivanju Gimnazije u Podravskoj Slatini.

Narodni odbor općine Podravska Slatina na odvojenim sjednicama Općinskog vijeća i Vijeća proizvođača održanim 28. veljače 1963. godine donio je rješenje o osnivanju gimnazije u Podravskoj Slatini, a Republički sekretarijat za školstvo i obrazovanje Socijalističke Republike Hrvatske donio je 19. lipnja 1963. rješenje kojim se odobrava početak rada Gimnaziji u Podravskoj Slatini. Prve školske godine (1963./1964.) u prvi je razred upisano 85 polaznika s područja Podravske Slatine, Slavonske Orahovice, Donjeg Miholjca i Našica, koji su bili podijeljeni u dva razredna odjela. Prvi direktor bio je tadašnji direktor Ekonomske škole Ananije Mraković, za tajnika imenovan je Ivan Bosak, a prvi gimnazijski profesori bili su Tomislava Grijak i Mira Oberan, dok su ostali nastavnici dolazili iz Ekonomske ili Osnovne škole. Gimnazija je 1970. godine uključena u Srednjoškolski centar.

Pola stoljeća postojanja i uspješnog rada gimnazije u okviru Srednje škole Marka Marulića obilježeno je u Slatini 2013. godine. Svjesni neprocjenjivog značenja odgoja i obrazovanja za svaku mladu osobu, a time i osnivanja tako značajne ustanove kao što je gimnazija, nastavnici škole odlučili su tu veliku obljetnicu njezina osnivanja obilježiti tiskanjem prigodne brošure, izložbom povijesnih dokumenata o ustanovi i prigodnim programom, a sadnjom spomen-drva crvenog javora u školskom krugu željeli su ukazati na trajne vrijednosti svoje odgojno-obrazovne ustanove i sudbinski utjecaj nastojanja svih zaposlenih u školi na životna opredjeljenja svojih učenika.

I u posljednjih deset godina slatinski su gimnazijalci postizali broje uspjehe na županijskim i državnim natjecanjima, provodili različite projekte, prevladali pandemijsku online nastavu i uspješno se pripremali za daljnje obrazovanje na visokoškolskim ustanovama.

Program opće gimnazije danas je jedan od pet obrazovnih područja u Srednjoj školi Marka Marulića. U školskoj 2022./2023. godini u dva odjeljenja prvih razreda upisano je 40 učenika, a gimnazijski program ukupno pohađa 147 učenika u osam razrednih odjela.

(tks/Izvor: Petar Žarković, Glas Slavonije)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button