DOGAĐANJANASLOVNICA

6. Međunarodno natjecanje slastičara „Zlatni Orah“ u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ najavili Dražen Šafar i Sandra Jadek

Uoči 6. Međunarodnog natjecanja slastičara „Zlatni Orah“ koje će se održati 2. ožujka ove godine, danas su u emisiji Hrvatske radio televizije „Dobro jutro, Hrvatska“ gostovali predsjednik Udruge kuhara i slastičara grada Slatine Dražen Šafar i potpredsjednica Sandra Jadek. 

Tom su prigodom najavili ovogodišnji program cjelodnevnog natjecanja, a kako bi privukli što veći broj posjetitelja u studio su donijeli nekoliko vrsnih slastica koje su svojim spektakularnim izgledom naprosto mamili na kušanje.
Gošća u današnjoj emisiji bila je i jedna od natjecateljica ovogodišnjeg Zlatnog oraha Andreja Vrkljan koja je prezentirala izradu torte od oraha, a čije su kušanje s nestrpljenjem iščekivali svi u studiju.

Prije toga su Dražen Šafar i Sandra Jadek predstavili samo natjecanje koje je od svog prvoga izdanja kada se natjecalo samo pet slastičara preraslo u nešto puno veće te sada okuplja preko 30 natjecatelja.

6. Međunarodno natjecanje slastičara „Zlatni Orah“ održat će se u organizaciji Udruge kuhara i slastičara grada Slatine i suorganizaciji Grada Slatine i LAG-a Marinianis Slatina, a pod generalnim pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije te stručnim pokroviteljstvom Hrvatskog kuharskog saveza, u subotu, 2. ožujka u Restoranu Pustara Višnjica nadomak Slatine.

Manifestacija je zamišljena na način da uz promociju tradicionalnih slavonskih slastica, sudionici iz cijele Hrvatske te drugih zemalja pokažu slastičarske majstorije krajeva iz kojih dolaze.
Na 6. Zlatnom orahu gostovat će vrhunski slastičari iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Mađarske koji će prenijeti svoja iskustva i recepte domaćim kuharima, a posebno mladima slastičarima, učenicima strukovnih škola.

– Zlatni Orah postao je najjače slastičarsko natjecanje u Hrvatskoj i svake godine je obogaćeno novim sadržajima, idejama i događanjima poput seminara i radionica za učenike-slastičare te mnogi drugi atraktivni i zabavni sadržaji, – istaknuo je Šafar, te dodao kako su u želji da se događaj podigne na još višu razinu te dobije na iznimnoj važnosti i kvaliteti, ostvarena suradnja s Hrvatskim kuharskim savezom koji će imati ulogu stručnog pokrovitelja.

– Natjecanje je organizirano u dvije kategorije, profesionalci i učenici slastičari. Profesionalni slastičari će se natjecati u pripremi svečane torte s glavnom namirnicom „’orah“’ kao prepoznatljivim voćem našeg kraja, a posebno važan dio nam je onaj posvećen učenicima srednjih strukovnih škola koji će se natjecatelji u pripremi slastice pod nazivom žarbo kolač.
Učenicima želimo dati prigodu da se pokažu pred profesionalcima i stručnim povjerenstvom koje će činiti eminentna imena hrvatskog, slovenskog, srpskog i bosansko-hercegovačkog slastičarstva, članovi Svjetske kuharske organizacije predvođeni masterchefom Slovenije Almom Rekič, – pojasnila je Jadek te dodala kako će nakon natjecanja i ocjenjivanja te proglašena najboljih, biti priređena svečana večera koju će svojim specijalitetima uveličati restorani i hoteli iz Slavonije i Podravine prezentirajući karakteristična i tradicionalna jela svojih podneblja te majstori kuhači Bosne i Hercegovine i Vojvodine (Srbija) sa svojim prepoznatljivim specijalitetima.       

Za sve one koji žele sudjelovati na donatorskoj večeri cijena je 30 eura.

Natjecanje će se održati od 10 do 17 sati, a svečana večera i proglašenje pobjednika započinje u 20 sati.

(mf, Udruga kuhara i slastičara grada Slatine; Foto: Mihaela Feldi, HRT)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button