DOGAĐANJANASLOVNICAOD SVEGA POMALO

50 godina ljubavi i poštovanja

Štefa i Stjepan Mrzljak ove godine bilježe 50 godina zajedničkog života. Iako to zvuči puno, oni su ustvari zajedno cijeli svoj životni vijek.

U selu Josipovo, gdje su odrasli, bili su prvi susjedi, tako da se poznaju od samog rođenja. Stjepan je devet godina stariji od Štefe pa kroz šalu kaže da ju je čekao da naraste da mu bude žena. Odrastali su na zemlji i sa zemljom tako da su odmalena osjetili težinu života, ali isto tako naučili da se bez rada ne može.

Odrastajući jedno uz drugo, blizina je učinila svoje i iz prijateljstva se rodila ljubav. Kada su se vjenčali, preselili su u Slatinu jer je Stjepan radio kao knjigovođa u tadašnjem PIK-u, ali poveznica s rodnim selom Josipovom je i dalje ostala jer su tamo nastavili obrađivati zemlju. Uz posao i poljoprivredu, Stjepan ima i zlatne ruke za obradu drveta od kojeg zna svašta izraditi.

U braku su dobili tri kćeri – Nataliju, Editu i Sanju koje su odgajali s puno ljubavi i pažnje, ali isto tako im usadili one osnovne vrijednosti da “bez muke nema nauke”.
Natalija je liječnica i živi u Slavonskom Brodu, Edita je ekonomistica i živi u Osijeku, a najmlađa Sanja je profesorica i živi u Slatini.

– Žrtvovali smo se za njih da im sve pružimo i da ih školujemo, ali nikada nisu bježale od obaveza. Sjećam se kada je Natalija doktorirala došla nam je pomoći brati duhan. Moje cure su znale da je posla u polju puno i da se mora obaviti i uvijek su bile poslušne i radišne, – kroz suze govori Štefa.

Stjepan o svom cijelom životu, iz kojeg je teško izdvojiti Štefu jer je bila uvijek tu, kaže da je izuzetno ponosan jer je sve stvorio svojim rukama, nikada se nije previše isticao, a ponosan je na svoju djecu jer su sve tri uspjele u životu.

– Dočekali smo da imamo šestero unučadi: Martina, Viktora, Lauru, Filipa, Luku i Leu u kojima stvarno uživamo i koji jedva čekaju ljetne praznike da dođu kod djeda i bake, – kažu oboje te dodaju kako je cijela obitelj izuzetno povezana, što je lijepo i nesvakidašnje za današnje vrijeme.

Za 50 godina braka Štefa i Stjepan nisu planirali ništa posebno. Mislili su okupiti kćeri s obiteljima i otići na ručak, ali su im one priredile pravu feštu iznenađenja. U lijepom prostoru restorana “Stari podrum” skupilo se pedesetak uzvanika koji su došli Štefi i Stjepanu čestitati na toj velikoj obljetnici. Štefa nije mogla sakriti suze koje su samo navirale jer je bila sretna i dirnuta gestom svojih kćeri, zetova i unučadi.

Goste je uveseljavao bend “Panona”, plesalo se i pjevalo. A Štefa i Stjepan su sjedili za stolom, kao uvijek, jedno uz drugo i uživali u pogledu na veselje i nasmijana lica.

– Kćeri su me stvarno iznenadile i stvorile mi prekrasnu, jedinstvenu uspomenu koju ću pamtiti dok sam živa, – govori Štefa dok briše suze radosnice.

Recept za njihov uspjeh je ljubav, sloga, poštovanje i marljivost. Te vrijednosti su uspjeli prenijeti i na svoje potomke. Želimo im još puno zdravlja, smijeha, zajedništva i suza radosnica.

Ratka Turk

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button