KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAOPĆINE

5. smotra folklora “Pjesmom i plesom u jesen” u sklopu proslave Dana općine Mikleuš

Općina Mikleuš u povodu blagdana sv. Terezije Avilske i Dana općine i ove je godine pripremila višednevni bogat program.

Jedna od manifestacija je i smotra folklora koja je jučer po 5. puta održana pod nazivom „Pjesmom i plesom u jesen“ u velikom šatoru na školskom igralištu u Mikleušu gdje su domaćini, Kulturno-umjetničko društvo Mikleuš zajedno sa svojim gostima pokazali da je jesen zaista najljepša u Slavoniji.

Boje, okuse i mirise jeseni začinili su slavonskom pjesmom i plesom, a uz vesele dosjetke razigranih voditelja bila je to jedna nezaboravna večer puna smijeha i veselja.

Na svoj raskoši koju su pripremili članovi KUD-u Mikleuš zahvalio se načelnik Općine Mikleuš Robert Grabar te najavio daljnju suradnju i naravno potporu Općine pri organizaciji ove sada već tradicionalne manifestacije.
Isto tako zahvalio se uvaženim gostima, svim posjetiteljima i gostujućim KUD-ovima koji su svojim dolaskom uveličali smotru folklora u Mikleušu te svim mještanima čestitao Dan općine i blagdan svete Terezije Avilske.

Smotru je pohvalio i čestitao domaćinima na organizaciji župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović koji je istaknuo kako je KUD Mikleuš kroz svoje petogodišnje djelovanje postao istinski čuvar slavonske narodne baštine. Zahvalio im se što čuvaju običaje, te svojim djelovanjem njeguju sve ono što su nam u nasljeđe ostavili naši stari, odnosno tradiciju naših baka i djedova i što tu ljubav prenose na mlađe naraštaje. Čestitavši mještanima općine Mikleuš njihov dan i blagdan svete Terezije Avilske, otvorio je 5. smotru folklora „Pjesmom i plesom u jesen“ u Mikleušu.

Ovu raskošnu jesensku rapsodiju otvorili su najmlađi članovi KUD-a Mikleuš koji djeluje već punih 5 godina i trenutačno broji oko 40 članova u tri sekcije; dječjoj, plesnoj i tamburaškoj. Iako u posljednje vrijeme bilježe nešto manji broj nastupa zbog situacije s koronavirusom, kao jedan od svojih značajnijih nastupa bilježe onaj na festivalu u Raštanama Donjim gdje su osvojili prvo mjesto.
Nakon svoje dječje sekcije folkloraši KUD-a Mikleuš premijerno su izveli svoju novu koreografiju koju je pripremio njihov mentor, prof. Đuro Beg pod nazivom „Ej Slavonijo, zemljo plemenita“.

Uz domaćine na smotri je nastupilo još 7 gostujućih KUD-ova i to KUD „Lipa“ iz Nove Bukovice koji se predstavio Pjesmama i plesovima Slavonije koreografkinje Vesne Zrinšćak, KUD „Zdenac“ iz Zdenaca koji je pod vodstvom Ivana Ivanovića pripremio koreografiju Šetana kola i pjesme našega kraja.  
KUD „Jesen“ iz Šaptinovaca predstavio se Spletom pjesama i plesova sela Šaptinovci koreografkinje Matee Lukačić, dok je KUD „Slavko Kolar“ iz Palešnika pripremio koreografiju Marije Škreblin imena „Kolovođo daj kolo povedi“.
Uslijedio je nastup KUD-a „Čačinci“ iz Čačinaca koji je izveo Splet pjesama i plesova Slavonije koreografa Zvonimira Vukovića, te HKUD-a „Podgoračani“ iz Podgorača čiju je koreografiju imena „Ide jesen Mari, Ja sam tvoja Slavonka pripremila koreografkinja Mirjana Kučić.
Za sam kraj preostao je nastup HKUD-a „Dika“ iz Slatine koji se predstavio Pjesmama i plesovima slatinskih prigradskih naselja Donji Meljani, Sladojevci i okolice koreografa i voditelja plesa Zvonimira Vukovića.

Veselo druženje nastavljeno je uz Tamburaški sastav ”Čokanj”.
(Mihaela Feldi/Foto: Davor Kušanić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button