DOGAĐANJANASLOVNICA

5. obljetnica smrti počasnog građanina grada Slatine Milka Kelemena

Na današnji dan prije pet godina, odnosno 8. ožujka 2018. godine Slatinu i cijeli svijet zadesila je tužna vijest o smrti Milka Kelemena, glazbenika, pedagoga, svjetskog putnika i dopisnog člana HAZU-a, koji je preminuo u Stuttgartu u 94.-toj godini života.

Milko Kelemen je završio pučku školu u Slatini, u Virovitici gimnaziju, a Muzičku akademiju u Zagrebu. Nakon završene akademije prvo kao stipendist, a kasnije kao profesor proputovao je cijeli svijet gdje su njegova djela izvođena u mnogim uglednim koncertnim dvoranama. Godine 1961. osnovao je Muzički bijenale u Zagrebu, a 1995. u svojoj rodnoj Slatini Festival Dani Milka Kelemena koji do danas okupljaju glazbenike koji izvode njegovu, kao i glazbu ostalih autora.

Milko Kelemen, najveći hrvatski avangardni glazbenik bio je i počasni građanin grada Slatine kojemu je u Zavičajnom muzeju Slatina uređena spomen soba, a posvećen mu je i dio stalnog postava. Osim toga njegovo ime nosi i slatinska Glazbena škola, a kroz Međunarodni glazbeni festival DMK, Slatina će sačuvati uspomenu na njega za nove generacije.  
(mf/Foto: R. Turkalj, arhivska fotografija)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button