DOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICAŽUPANIJA

5. međunarodno natjecanje u slastičarstvu “Zlatni orah”

Jučer (subota) je od ranih jutarnjih sati na suncem okupanoj Višnjici sve vrvjelo od sudionika, organizatora, sponzora i ocjenjivača ovog 5. po redu “Zlatnog oraha”, prestižnog međunarodnog natjecanja u slastičarstvu.

Prekrasno uređeni prostor velike sale restorana “Višnjica” bio je u potpunosti prilagođen ovom natjecanju.

Dobro poznat zadatak – najbolja torta kojoj je baza orah, ocjenjivat će se u dva kruga. Prvo se natječu učenici strukovnih škola, a u drugom krugu slastičari profesionalci.

Točno u 12 sati održan je kratak radni sastanak s natjecateljima strukovnih škola koji je otvorio predsjednik Udruge kuhara i slastičara Dražen Šafar i natjecateljima predstavio ocjenjivački žiri koji će odlučivati o rezultatima ovog natjecanja.

Branko Ognjenović – jedan od naših najpoznatijih kuhara koji je u ovoj profesiji pune 53 godine i još uvijek kuhanju pristupa s istim žarom.

Alma Rekić – vrhunska kuharica, organizator gastronomskih događaja, gastronomski sudac u Slovenskom Masterchefu tri sezone zaredom, a odnedavno i sommelier.

Nermin Hodžić – predsjednik Udruge kuhara u Bosni i Hercegovini i osnivač “Cooking Academia by Nermin Hodžić “.

Jordan Nastanović – predsjednik sudačkog tima kulinarske federacije Srbije koji stečeno znanje prosljeđuje na nove naraštaje kroz sadržaje u udžbenicima za srednje obrazovanje.

Marinko Jurović – izbornik Hrvatske kulinarske reprezentacije.

Gostimir Dragić – uvaženi kuhar i član Hrvatskog kuharskog saveza.

Uputivši riječi podrške i motivacije, ali isto tako bitnosti sudjelovanja i stjecanja iskustva i znanja, članovi žirija su pozdravili mlade natjecatelje strukovnih škola i otvorili početak natjecanja.

U klasi natjecanja strukovnih škola bilo je izloženo 19 torti od 19 natjecatelja.

 1. Slavko Boljkovac – S.Š. Stjepan Ivšić Orahovica
 2. Tin Kinčić – S.Š. bana Josipa Jelačića Zaprešić
 3. Sara Malek – Strukovna škola Virovitica
 4. Antonija Ercegovac – S.Š. Braća Radić Kaštel Štafilić Nehaj
 5. Kristina Tudić – S.Š. Stjepana Sulimanca Pitomača
 6. Iva Štraub – S.Š. Isidora Kršnjavog Našice
 7. Lucija Deskar – Strukovna škola Virovitica
 8. Lana Kaselj – S.Š. Marko Babić Vukovar
 9. Lana Meglova – Gospodarska škola Varaždin
 10. Ivančica Sabljak – Srednja strukovna škola Vinkovci
 11. Ivana Habuš – Strukovna škola Virovitica
 12. Marija Ana Kiš – Ugostiteljsko-turistička škola Osijek
 13. Anamarija Jurčević – Srednja strukovna škola Vinkovci
 14. Luka Podravac – Ugostiteljsko-turistička škola Osijek
 15. Petra Varga – S.Š. Marko Babić Vukovar
 16. Ana Vujić – Srednja strukovna škola Vinkovci
 17. Katarina Mandušić – Strukovna škola Virovitica
 18. Marianna Roko – Hemijsko-tehnička škola Subotica
 19. Darija Filipović – Srednja strukovna škola Antuna Horvata Virovitica

Svaki od navedenih natjecatelja je izrezao dva presjeka torte te su degustacija i ocjenjivanje mogli početi.

Ocjenjivački sud u sastavu: Gostimir Dragić, Jordan Nastanović, Alma Rekić i Marinko Jurović pomno je pregledao torte i presjeke te su ih svi na kraju degustirali dajući pritom svoju ocjenu. Potom su svakom natjecatelju obrazložili prednosti, ali i nedostatke te savjetovali kako mogu napraviti još uspješniju verziju svog slastičarskog djela.

Nakon detaljnog obilaska svakog natjecatelja torte su se uklonile i uslijedila je pauza za ručak. Natjecatelji strukovnih škola su mogli prisustvovati i radionici Lade Osredečki pod nazivom “Quick fondant i dekoriranje svečane torte”.

Nakon stanke je došao red na profesionalce koji su također iznijeli na stol za ocjenjivanje, slobodno možemo reći, prava remek-djela.

U klasi profesionalaca su se natjecali:

 1. Ivana Živčić – Slunj
 2. Marina Glavač – Bistra
 3. Jelena Ujvari – Morović, Srbija
 4. Emina Rožajac – Sarajevo, BiH
 5. Štefica Horvatinec – Bistra
 6. Irena Miličević – Čitluk, BiH
 7. Dajana Bošnjak – Osijek
 8. Marija Nekić – Našice
 9. Dora Bolkovac – Istra
 10. Matija Katić – Našice
 11. Antonela Haler – Sesvete
 12. Zdenka Horvat – Slatina
 13. Ivona Prša – Slatina
 14. Robert Mihajlovits – Mađarska
 15. Andreja Vrkljan – Petrinja
 16. Vedrana Hrastovec – Varaždin
 17. Amira Jusufović – Sarajevo
 18. Ivan Tomas – Varaždin
 19. Anita Brajković – Slavonski Brod
Pobjednična torta “strukovnih škola” – Iva Štraub, S.Š. Isidora Kršnjavog, Našice

Stručni ocjenjivački sud koji su činili Branko Ognjenović, Alma Rekić i Nermin Hodžić pristupili su degustaciji i ocjenjivanju i naravno prokomentirali svaki izloženi primjerak torte s presjekom.

Budući da se bližilo 19 sati počeli su se okupljati i posjetitelji koji su se zaista odazvali u velikom broju.

Program dobrodošlice je vodio tajnik Udruge kuhara Slatina Vladimir Grgurić koji je pozdravio sve posjetitelje, sudionike natjecanja i posebne goste među kojima su bili župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, dogradonačelnik Grada Slatine Ilija Nikolić, gradonačelnik Orahovice Saša Rister te predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni, koji su također redom pozdravili sve prisutne, poželjeli im dobrodošlicu i iskazali zadovoljstvo organizacijom i odazivom ove hvalevrijedne manifestacije.

Proglašenje najboljih je moglo početi.

Pobjednična torta među “profesionalcima” – Dajana Bošnjak, Osijek

U kategoriji učenika strukovnih škola treće mjesto je osvojio Tin Kinčić iz S.Š. bana Josipa Jelačića iz Zaprešića, drugo mjesto je osvojila Lana Meglova iz Gospodarske škole Varaždin, a prvo mjesto je osvojila Iva Štraub iz S.Š. Isidora Kršnjavog iz Našica.

U kategoriji profesionalnih slastičara treće mjesto je osvojila Emina Rožajac iz Sarajeva, drugo mjesto je pripalo Matiji Katić iz Našica, a pobjedničko mjesto je pripalo Dajani Bošnjak iz Osijeka. Posebnu nagradu za najljepše ukrašenu tortu je dobio Róbert Mihajlovits iz Mađarske.

Svi natjecatelji su dobili prigodne poklon pakete, a pobjednička mjesta i bogate nagrade koje su za njih pripremili organizatori u suradnji sa sponzorima.

Nakon prekrasne ceremonije proglašenja najboljih, na red su došli i restorani koji su za sve posjetitelje pripremili svoja ponajbolja jela i tako se predstavili svim prisutnima.

Nagradu za najljepše ukrašenu tortu je dobio Róbert Mihajlovits iz Mađarske.

Krčma “Zlatni Lug” iz Požege, “Catering Tiho” iz Slavonskog Broda, Bistro Pizzeria “Ivona” iz Slatine, Restoran “Sequoia” iz Slatine, Restoran “Višnjica”, Srednja strukovna škola Vinkovci, Restoran “Lipov hlad” iz Osijeka, Centar za posjetitelje “Stara ložionica” Orahovica, Restoran “Business Club” iz Slatine, Bistro “Ledić Catering” iz Požege, “Podravka” iz Koprivnice, Restoran “Citadela” Varaždin, Ribička klet Rengel iz Križnice i restoran “Androliko’s” iz Našica.

Svi su se mogli prepustiti gastronomskim i kulinarskim užitcima i nakon toga degustirati sve natjecateljske torte. Ovaj prekrasan gastronomski doživljaj je upotpunila i živa glazba. Predsjedniku udruge kuhara i slastičara Draženu Šafaru i dopredsjednici Sandri Jadek koji su “krivi” za ovaj gastronomski spektakl možemo čestitati i zahvaliti što su takav događaj napravili ovdje kod nas. Odaziv najboljih kuhara svjetske klase, odaziv natjecatelja, a i podrška posjetitelja govori da ova slatka priča raste i prelazi granice uspjeha koji je zagarantiran. Lijepo je reći – svjetski, a naše!

(nm/Tekst i foto: Ratka Turk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button