KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

46. SUSRET ČITATELJSKOG KLUBA GRADSKE KNJIŽNICE I ČITAONICE SLATINA

U prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Slatina u utorak navečer održan je sastanak Čitateljskog kluba.

– Prije pet godina prvi smo se put sastali kao članovi kluba kako bismo raspravljali o našoj prvoj zajednički pročitanoj knjizi. Još se sjećamo knjige „Otok“ Viktorije Hislop kao i mnogih drugih knjiga koje smo pročitali i zajedno proživjeli. Neke su nas knjige oduševile, a neke razočarale, od nekih smo samo više očekivali. Različite su teme obrađivale pročitane knjige, različite probleme rješavale, različitih književnih žanrova, raznoliki likovi su nas oduševljavali kao i njihove sudbine, hrabrost, poruke, pouke. Sigurni smo da ćemo neke od ovih knjiga jednom ponovno pročitati, – rekli su nam članovi Čitateljskog kluba koji su se nakon stanke od gotovo godinu dana zbog situacije s pandemijom sastali po 46. put i svoju 5. obljetnicu obilježili uz novu pročitanu knjigu.  

Ovoga su puta raspravljali o Mayi Banks, poznatoj američkoj spisateljici koja se proslavila ljubavnim romanima s dozom romantike kojima je pridodavala povijesne elemente škotskog visočja. Od pet naslova knjiga, odnosno dvije cjeline koje se mogu čitati i kao zasebne knjige članovi su mogli birati što će pročitati.
Povijesni kontekst u kojemu se radnje romana odvijaju smješten je u Škotsku 13. stoljeća, a sve to prati borba klanova, dobra i zla, djeva u nevolji i naočiti gospodin koji ju spašava. U ovim pričama uvijek pobjeđuje ljubav, ona je jača od svih zala. Zato je u ovim knjigama najdraži neprijatelj, osvajač, a ratnik se voli, zavodi. Kao i u svim dvorcima postoje zakulisne radnje, šuškanja, podmetanja, ali čestito i čisto srce hrabrih djeva na kraju pobjeđuje.
Riječ je o lakšem štivu koje se lagano čita i ne opterećuje. To je štivo za opuštanje nakon napornog radnog dana, a nakon rasprave o pročitanom članovi kluba su ovu knjigu ocijenili sa srednjom ocjenom 3,31 zbog premalo povijesnih činjenica i opisa prekrasne škotske prirode koja se tek nazire u romanu i premalo je unutarnjih doživljaja glavnih likova koji djeluju kao slika u kojoj nema sjena, tananih prijelaza boja koje daju nijanse, dubinu. Autorica nije uspjela  uspostaviti dijalog između likova i čitatelja i nje same. 
Mi ne znamo, ne osjećamo ono što oni znaju i osjećaju jer toga nema. Radnja se događa, ali nema otkrivenih emocija iako vole, nadaju se, ubijaju, čine zlo. Sve je plošno.  

Pošto je tema sastanka bila ljubavni roman i ozračje u knjižnici je bilo ugodno  jer ipak je riječ o pozitivnim emocijama. Bilo je to lijepo druženje jer su raspravljali o autorici i glavnim junakinjama knjige koje su bile vrlo hrabre za vrijeme u kojem su živjele, prave heroine, samosvjesne, inteligentne, domišljate. Na njih se njihov odabranik mogao osloniti.
„Nije Valentinovo, al’ je Valentina“ bio je slogan ovog susreta, a moderator cijelog sastanka bila je Valentina, vjerna članica kluba.

Za sljedeći sastanak Čitateljskog kluba, koji će se održati drugog utorka u mjesecu, 6. srpnja 2021. u 18,30 sati u prostorima Knjižnice, na redu su putopisi što je prikladno jer vrijeme je godišnjih odmora, a ova putovanja ne trebaju maske, cjepiva, testiranje, dovoljan je udoban kauč i malo slobodnog vremena pa gdje god Vas knjiga ponese. Vi birate što čitate.

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom, poziv je Čitateljskog kluba Slatina. (mf/Izvor: Čitateljskog kluba Slatina)

 

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button