DOGAĐANJAKOLUMNANASLOVNICAOD SVEGA POMALO

40 godina Fizikalne terapije u Slatini

U ljeto 1978. osnovana je jedinica Fizikalne terapije pri tadašnjem Domu zdravlja Slatina. Prva stručna zaposlenica, viša fizioterapeutkinja, Štefica Bursik zaposlena je krajem iste godina i danas još radi. Prije nje na tom mjestu radila je vm. sestra Drena Trifunović, ali bez adekvatne stručne naobrazbe. Slijedećih godina u tim su došle (prethodno doškolovane) više fizioterapeutkinje Elizabeta (Jasna) Prpić,  Jadranka Grbac (u mirovini od prošle godine) i Jelena Radošević (radila je do 1991).

Liječnika fizijatara koji su pregledavali pacijente i propisivali terapije u Slatini nije bilo do Mare dr. Dobrić koja 1986. završava specijalizaciju iz fizikalne medicine i rehabilitacije i reumatologije. Ona radi do odlaska u mirovinu 2014. godine.  Prije nje posao su specijalističke obrade u Slatini obavljali vanjski  fizijatri Blaženka dr. Pavlović iz Virovitice, Ivan dr. Šreter iz Lipika (mučki ubijen od četnika 1991. na Bučju) i Ivan dr. Bačić iz Daruvara.
U Slatini je otvaranjem nove zgrade Doma zdravlja od 1982. do 1988. pacijentima nuđena i hidroterepija u bazenu dimenzija 8 x 4 m.
Danas uz spomenute Šteficu i Jasnu u timu rade i mlade snage Ivan Santner i Romina Medved, te pripravnici Ana-Marija Zuanović i Domagoj Ivanković. Dobrohotni duh ovog tima je i med. sestra Milka Dolgoš koja radi u ambulanti na prijemu pacijenata od 1989.

Svaki dan ovi vrijedni terapeuti  „obrade“ do 110 pacijenata s minimalno 4 fizikalne procedure po osobi. Dok me nije načela „godina proizvodnje“ nisam ni slutio koliko ovih 6 stručnjaka ublažavaju tegobe svojih pacijenata ne samo stručnim terapijom, već napose ljudskim i suosjećajnim stavom. Uz obilje šale i humora lakše se podnose „struje“ u leđima, nogama, rukama, vratu, a na med. korektivnoj gimnastici uvijek je „kino“. Uz sve blagodati tehnike broj pacijenata svake godine se povećava i sve su mlađi, uzrok je nedovoljno kretanje i sjedilački stil života – tvrde naši fizioterapeuti.

Novi specijalist fizikalne medicina Ivica dr. Fotez došao je na čelo slatinske Fizikalne terapije koncem 2015. godine. Odmah je poduzeo mjere da se tehnički i stručni uvjeti u „njegovom resoru“ (koji od 2003. pripada Domu zdravlja  VPŽ) poboljšaju.
Virovitičko-podravska županija i Grad Slatina ulažu oko milijun kuna za obnovu proširenog bazena u Slatini u kojem će se hidroterapija ponovo koristiti od kraja ove godine. Također se predviđa i formiranje mobilnog tima koji će pružati usluge ove djelatnosti pacijentima u njihovim domovima.

Za nadati je da će ovaj liječnik o čijem su radu upućeni samo pozitivni komentari na www.Najdoktor.com i njegov tim uspjeti održati pokretljivost građana Slatine na zadovoljavajućoj razini dok nas ne zamjene kiborzi i roboti. Šala mala – iskrene čestitke jubilarcima i što više zdravlja pacijentima.
(vj/Foto: Vladimir Jelenčić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button