DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

40. DAN OŠ EUGENA KUMIČIĆA: Mama ŠČ pobijedila i prije Liverpoola

OŠ Eugena Kumičića u potpunosti „izašla iz okvira“ i postala prepoznatljiva škola, usmjerena na nove generacije učenika


Nizom različitih višednevnih aktivnosti Osnovna škola Eugena Kumičića obilježila je Dan škole, koji se slavi na blagdan bl. Ivana Merza, nebeskog zaštitnika Župe u kojoj se škola nalazi. Slogan cijele ovogodišnje proslave glasi „Pokaži što znaš“ pa je održano sada već tradicionalno kviz-natjecanje o poznavanju života i rada blaženika Merza, u školskoj dvorani održan je sajam znanja i vještina, a u školskoj dvorani različite sportske igre.

Na središnjoj i najposjećenijoj učeničkoj priredbi u školskom predvorju ravnateljica škole Božica Majhen naglasila je da su sve te aktivnosti održane kako bi učenicima u školi bilo lijepo i kako bi škola postala njihov drugi, topli dom.

– Mi želimo biti škola budućnosti, da svi u njoj budemo sretni, zadovoljni, uspješni, kompetentni, da vaši roditelji budu s nama suradni kako bismo zajedno postigli taj cilj.

Učenici škole bili su iznimno uspješni na natjecanjima, čak 13 učenika osvojilo je prva mjesta na županijskim natjecanjima, a škola već sada ima i državne prvakinje u hrvanju. Trenutačno je učenica 8. razreda Dora Bačani s svojom mentoricom Martinom Bukvić na državnom natjecanju iz fizike u Podgori. Učenik 3. razreda Domagoj Dunković pod mentorstvom učiteljice engleskoga jezika Kristine Premec putuje u Italiju gdje će se natjecati u europskom finalu HIPPO natjecanja u poznavanju engleskog jezika od 23. do 25. svibnja u Veneciji. A sve se to događa u godini kad škola obilježava 40 godina postojanja. Naime, školske 1982./83. školske godine učenici su ušli u novu školsku zgradu. Prije toga škola je bila u zgradi gdje je danas Zavičajni muzej, koja je oštećena u potresu pa više nije bila sigurna za boravak djece u njoj.

O 40 godina postojanja školske zgrade i učeničkog pohađanja škole u njoj prikazan je film koji je snimio učitelj povijest Dino Mataz pod nazivom „40 naših godina“. Ravnateljica Majhen ujedno je za sljedeću školsku godinu najavila ponovno osnivanje školske filmske skupine, koju će voditi učitelj Mataz, a koja će se zvati Studio 8.

„Ovaj film poklon je našoj tradiciji koju odgovorno čuvamo. Nekada su uspomene pohranjivane upravo na 8 mm vrpcama, što će biti zadatak i ove družine, ali u modernijem vremenu s modernijom tehnologijom. Neka ovaj film bude temelj tradiciji koju ćemo nastaviti graditi zajedno“, poručili su iz škole.

Opisujući četiri desetljeća školske zgrade, učitelj Mataz podsjeća da je škola kroz godine mijenjala zgrade u kojima se izvodila nastava, spajala se i razdvajala od drugih škola, ali 1983. godine započinje tradiciju uspješnosti poučavanja i odgoja mladih. Škola je do Domovinskog rata nosila ime Laze Tihomirovića Baje, a današnji naziv dobiva 1992. godine.

Ravnateljica Božica Majhen izrazila je ponos na 40 godina truda i rada, tijekom kojih kroz školu su prošle prekrasne generacije učenika, današnjih učitelja, znanstvenika, majstora, liječnika, glazbenika, nadasve dobrih i poštenih građana Slatine i države Hrvatske.   

– U skladu s vizijom koju želimo ostvariti, a to je škola budućnosti, mogu s pravom konstatirati da je Osnovna škola Eugena Kumičića u potpunosti „izašla iz okvira“ i postala prepoznatljiva škola, usmjerena na nove generacije učenika koji nam dolaze, a sve zahvaljujući učiteljima, koji kontinuirano rade na svom profesionalnom razvoju, iznalaze nove strategije i metode poučavanja kako bi kod učenika razvijali znanje i kompetencije koje su im potrebne da budu aktivni sudionici suvremenog društva 21. stoljeća, u kojem živimo. S ponosom ističemo uspjehe naše škole na svim razinama, od znanja, vještina, preko uključenosti u apliciranje naših projekata na različite natječaje, javne pozive i EU fondove. – kaže ravnateljica Majhen.

Učenička priredba nastavljena je zanimljivim programom pod nazivom „Talent show“, koji je pokazao čime se sve učenici bave u svoje slobodno vrijeme i pravu raskoš talenata. Bilo je tu pjevanja pjesama, sviranja raznih instrumenata, suvremenog plesa, plesa s vrpcom, recitacija, dramskih izvedaba, spretnih baratanja loptom, akrobacija na rolama, a o najboljima odlučivali su prisutni učenici elektronskim glasovanjem putem svojih mobitela. Tako je na dan prvog dijela natjecanja za pjesmu Euroviizije, pjesma Mama ŠČ već pobijedila, ali u Slatini. Ulogu Leta 3 tako su uspješno odigrali pobjedom oduševljeni učenici 3.b razreda Jan Kajzer i Jan Obrež. Na drugo mjesto plasirao se Milan Ivić iz 6.a razreda izvedbom pjesme „Kupit ću vam sat“, a treća je bila Ema Ivić iz 4.a razreda s pjesmom „Život nije siv“.

Obilježavanje Dana škole zaključeno je svečanom sjednicom Učiteljskog vijeća.

(Petar Žarković/Fotografije: Petar Žarković)

  

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button