DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Leon Vencl i na najprestižnijem  harmonikaškom natjecanju u Hrvatskoj osvojio vrhunsku 1. nagradu

Leon Vencl je i na najprestižnijem  harmonikaškom natjecanju u Hrvatskoj osvojio vrhunsku 1. NAGRADU, s 93 boda.  Ove školske godine Leonu je ovo peta prva nagrada na natjecanjima harmonikaša, 5/5! 
Mentor ovog talentiranog slatinskog harmonikaša bio je profesor Robert Čavlović. 
U Puli se u Domu hrvatskih branitelja od 7. do 10. svibnja 2024. godine, u organizaciji OKUD-a ‘Istra’, održavao 47. Međunarodni susret harmonikaša.
Natjecatelji, mentori, dirigenti i članovi prosudbenih komisija dolašli su iz 17 zemalja: Hrvatske, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Češke, Srbije, Crne Gore, Litve, Poljske, Portugala, Slovenije, Danske, Moldavije, Kine, Italije, Njemačke, Finske i Španjolske.
Na ovogodišnje natjecanje prijavilo se 500-tinjak harmonikaša svih uzrasta koji se natječu u 11 solističkih kategorija, 3 kategorije komornih sastava te 4 kategorije namijenjene harmonikaškim orkestrima. Kategorije su određene po uzrastu od najmlađih do natjecatelja bez dobne granice. 
Ove godine se obilježava i 60 godina Međunarodnog susreta harmonikaša. Prvi Susret održan je 1964. godine. 
Ukupni nagradni fond iznosi 4.150,00 €, a uz novčane nagrade tu su još i druge posebne nagrade u obliku besplatnih učešća za druga natjecanja, majstorskih tečajeva, koncerata te nagrada Hrvatskog društva skladatelja koja se dodjeljuje za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora.
Ovogodišnje izdanje Susreta omogućili su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska Županija, Grad Pula te Turistička zajednica Grada Pule. Partneri su bili Muzička Akademija u Puli, Confederation Mondiale de L’Accordeon, CAM – Centro Accademico Musicale.
Natjecanje se odvijalo pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića.
 
tks(Izvor i Foto:GŠ Milka Kelemena Slatina)
 
 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button