DOGAĐANJANASLOVNICAOD SVEGA POMALO

U Čađavici održano ” 6.Slavonsko kolinje”.

U organizaciji Općine Čađavica, jučer je u Čađavici održano ” 6.Slavonsko kolinje”. 

Zahvaljujući velikom broju iskusnih članova udruga i društava s čađavačkog područja koji dobro znaju što i kako treba raditi, dobroj organizaciji i podjeli poslova, svinja od 215 kilograma brzo je pretvorena u mesne prerađevine. Dok je jedna ekipa rezala slaninu, druga je odvajala i mljela meso, članice KUD-a Podravina ispekle su i poslužile jetricu s bijelim lukom, tradicionalni doručak za svako kolinje u Slavoniji, kao i kolače. Uslijedilo je topljenje masti, pripremanje smjese i nadijevanje kobasica, a potom su zgotovljene i krvavice. U topljenju masti i spremanju smjese za kobasice kao i samom nadijevanju istih sudjelovali su i virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement te načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević. Da nitko na kolinju ne ostane žedan, pobrinuli su članovi Moto kluba ”Zvijeri” Čađavica.    

– Lijepo je vidjeti da na području naše županije ima još ovakvih tradicionalnih slavonskih kolinja, jer je to jedan od načina da ne zaboravimo naše običaje – istaknuo je župan Andrović. 

– Nekad je svako domaćinstvo imalo svoje kolinje, ali u posljednje vrijeme globalizacija je učinila svoje i takvih poslova i običaja u selima sve je manje, a sve više obitelji meso kupuje u trgovačkim centrima. Mi smo htjeli sačuvati tradicionalni način pripreme mesa, jer želimo da pripadnici mlađe generacije vide kako se taj posao može kvalitetno obaviti kod kuće. Najveći dio poslova na kolinju obavlja se vani, a ove nas je godine dočekao pravi zimski ugođaj, hladno vrijeme i ovaj snijeg koji trenutno imamo. Uvijek gledamo da naše ”Slavonsko kolinje”, ove godine je to šesto, obavimo poslije božićnih i novogodišnjih blagdana i kada svi mještani svoja kolinja obave, tako da se možemo okupiti u što većem broju. I ove su godine kolinje i preradu obavili članovi udruga i društava s područja naše općine te im se zahvaljujem što su odvojili svoje slobodno vrijeme kako bi bili dio ove manifestacije – kazao je općinski načelnik Mirko Rončević te dodao:

– I ove ćemo godine veći dio proizvoda sa svinjokolje podijeliti potrebitim stanovnicima naše općine, a mast će biti donirana kuhinji Osnovne škole ”Davorin Trstenjak” Čađavica. Nadam se da ćemo i sljedeće godine moći održati istu manifestaciju. 

 Gostima i aktivnim sudionicima 6.slavonskog kolinja poslužen je u domu LU ”Sokol” ručak na čijem meniju su se našle razne mesne svinjokoljske delicije, a za dobar štimung pobrinuo se Tamburaški sastav Tamburaši live.

tks(zvor i Foto: domovina.net)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button