DOGAĐANJANASLOVNICA

31. obljetnica 136. slatinske brigade: U Slatini predstavljen znanstveni zbornik radova Domaćeg interdisciplinarnog znanstveno-stručnog skupa Podravska Slatina u Domovinskome ratu

Jučer je u punoj dvorani Hrvatskog doma u Slatini predstavljen znanstveni zbornik u sklopu Domaćeg interdisciplinarnog znanstveno-stručnog skupa Podravska Slatina u Domovinskome ratu.

Predstavljanje zbornika organizirali su Hrvatski časnički zbor Grada Slatine i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar područni centar Osijek povodom 31. godišnjice osnivanja 136. slatinske brigade Hrvatske vojske, a moderator cijelog događaja bio je mladi povjesničar Mihael Puljić.

Ovu su svečanost između ostalih svojim dolaskom uveličali potpredsjednik Hrvatskog časničkog zbora Davor Špoljarić, predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja Anto Krišto, sudac Ustavnog suda RH Mato Arlović, general Hrvatske vojske i predsjednik UDVDR RH Slavko Barić, general Hrvatske vojske i predsjednik Uprave JANAF-a Stjepan Adanić, brigadni general HV u miru i prvi ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Grada Slatine Vlado Međumurac, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i njegov zamjenik Ilija Nikolić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Tomo Tomić, ratni zamjenik načelnika PP Slatina, a kasnije i načelnik PU VPŽ Đuro Matovina, voditelj Područnog centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Osijeku prof. ddr. sc. Miljenko Brekalo, predstavnici braniteljskih i ostalih udruga te gradskih institucija.

Skup je započeo himnom Republike Hrvatske i odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima minutom šutnje, a budući da je ujedno obilježena i 30. obljetnica djelovanja Časničkog zbora Grada Slatine na samom početku je prikazan videokolaž arhivskog gradiva jedne od najvažnijih i prvih zadaća toga tijela, a koji je pripremio mladi povjesničar Dino Mataz, poznati autor većeg broja dokumentarnih filmova s tematikom Domovinskog rata.
Tako su se nazočni mogli prisjetiti, odnosno upoznati s raščlambom vojnih djelovanja u sklopu operacije Papuk 91., te prvim taktičko-tehničkim zborom u Hrvatskoj koji su u svibnju 1992. godine organizirali Hrvatski časnički zbor Slatine u suradnji sa 136. brigadom te Operativnom zonom Osijek.

Nakon prezentacije sve nazočne pozdravio je brigadni general HV u miru i prvi ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi.

– Ovaj je zbornik nastao u suradnji s Hrvatskim časničkim zborom Grada Slatine i istaknutim ljudima koji su 1991. godine na sebe prihvaćali velike odgovornosti kako u gospodarstvenom tako i u svakom drugom pogledu, a s ciljem da ocrta jednu sliku hrabrog čovjeka slatinskog kraja koji je na sebe preuzeo takve teške zadaće u obrambenim, a potom i u napadnim aktivnostima tijekom oslobađanja ovih prostora od neprijatelja. Ova knjiga je uvertira u izradu monografije koju planiramo izdati za dvije godine čime će biti završen ciklus radova koji će prikazati sliku ratnika i bojišnice koju su slatinski branitelji, kao dragovoljci i kao pripadnici 136. brigade dali slatinskom kraju, Virovitičko-podravskoj županiji i domovini Hrvatskoj, – istaknuo je general Černi u svom emotivnom govoru.

S nekoliko riječi obratio se i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić zaželjevši svima dobrodošlicu.

– Raduje me da je ovaj zbornik napokon ugledao svjetlo dana budući da se radi o vrlo bitnom dokumentu, ne samo za Slatinu, nego i za Slavoniju, za cijelu Hrvatsku i prije svega povijest Domovinskog rata jer na žalost branitelja koji mogu posvjedočiti o tim događanjima je sve manje. Vjerujem da ćete svi biti zadovoljni s onim što je glavni urednik Miljenko Brekalo skupio u ovom zborniku i da će to biti jedna dobra podloga za naše mlade kako bi mogli učiti o svojoj povijesti, a poznato je da je povijest učiteljica života, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić te se u nadi ponovnog susreta ovdje u prigodi 50. obljetnice brigade zahvalio svima koji su se uključili u izradu ovog kvalitetnog zbornika.

Na kraju je sam zbornik radova Podravska Slatina u Domovinskome ratu predstavio glavni urednik istoga, znanstveni savjetnik i prof. ddr. sc. Miljenko Brekalo, voditelj Područnog centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Osijeku.

U svom je obraćanju naglasio kako je ovaj zbornik produkt zajedničkog rada Hrvatskog časničkog zbora, Grada Slatine i Instituta Ivo Pilar, a nastao je u sklopu znanstvenog skupa održanog u Slatini 12. prosinca 2019. godine, te je zbog okolnosti uzrokovanih koronavirusom izišao tek ove godine.

– Zbornik se sastoji od 16 radova koji su prošli recenzijski postupak, odnosno znanstvenu evaluaciju te na interdisciplinaran način razmatraju Domovinski rat na slatinskom području koje je na neki način bilo zapostavljeno u Hrvatskoj modernoj povijesti s obzirom na svoj doprinos u Domovinskom ratu.
Slatina je bila jedina žila kucavica iz pravca zapada prema istoku, odnosno Osijeku i drugim gradovima. Hrvatska je ovdje trebala biti amputirana, planirali su presjeći Podravsku magistralu i prugu, a Višnjica bi postala slatinska Ovčara.

Stoga smo ovim zbornikom radova nastojali ispraviti nepravdu koja je, uvjetno rečeno, nanesena slatinskom području te njegovu ratnu situaciju prikazati slatinskoj i inoj javnosti, – pojasnio je Brekalo te dodao:

– U ovom kvalitetnom zborniku je zastupljena vojna problematika, gospodarska, obrazovna, kulturna…, a u suradnji s Hrvatskim časničkim zborom planiramo još dva projekta tijekom 2023. i 2024. godine na kojima smo počeli intenzivno raditi, stoga očekujte nove znanstvene izazove u Slatini, – zaključio je Brekalo spomenuvši se autora čiji su se radovi našli u zborniku, a to su: Mato Arlović, Ladislav Bognar, Miljenko Brekalo, Mate Buntić, Josip Černi, Krešimir Fučkar, Antonija Huljev, Ivan Levar, Anamarija Lukić, Natko Martinić Jerčić, Đuro Matovina, Vlado Međumurac, Ivica Musić, Petar Nedić, Damir Novotny, Radenko Pavić, Zvjezdana Penava Brekalo, Martin Starčević, Ivica Šola, Dragica Šuvak i Zorica Varga.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button